Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Fores: Inga klimatmål kommer nås med nuvarande klimatpolitik

Klimatpolitiska rådets analys av klimathandlingsplanen ger oss bekräftelse på något vi redan visste. Den nuvarande politiken räcker inte. Nu måste regeringen gå tillbaka till klimathandlingsplanen. Effektanalyser, tidsplaner och nya åtgärder som gör att klimatpolitiken är i linje med klimatmålen är de första stegen. Gör om, gör rätt, skriver Mette Kahlin Mcveigh och Ruben Henriksson från Tankesmedjan Fores klimatprogram.

Publicerad: 12 mars 2020, 15:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mette Kahlin Mcveigh chef, och Ruben Henriksson, assisterande chef, Klimatprogrammet, Fores

Foto: Fores


För att få till en omställning som sätter vårt samhälle på kurs mot ett fossilfritt samhälle med nettonollutsläpp år 2045 behöver vi en kraftfull klimatpolitik som vågar ta sig an den svåra utmaningen. Den nuvarande regeringen har inte klarat av detta. När handlingsplanen lanserades var det en omfattande lista av åtgärder som på papperet är ambitiösa. I verkligheten saknas konkreta handlingsplaner såväl som effektanalyser som tydligt visar hur åtgärderna kommer bidra till minskade utsläpp, och tidsplaner för när dessa åtgärder ska genomföras. En handlingsplan bör enligt lagen innehålla sådana analyser. 

En handlingsplan är inte heller en handlingsplan om det inte finns angivet när åtgärderna ska genomföras och vad deras effekt är. Regeringen behöver därför gå tillbaka och ta fram just detta, och presentera det snarast. Förslagsvis bör regeringen under den kommande veckan presentera en tidsram för när detta arbete ska ske. Gör om, gör rätt.

Klimatpolitiska rådets rapport som granskar klimathandlingsplanen visar också att den nuvarande politiken inte räcker till. Detta är sant även om man intar den optimistiska positionen att alla de åtgärder som aviserades i klimathandlingsplanen också genomförs. Bedömningen försvåras naturligtvis av de bristande effektanalyserna så risken är stor att vi missar målen med bred marginal. Detta behöver regeringen bemöta. 

Som första steg borde regeringen i en reviderad handlingsplan erkänna att politiken inte tar oss hela vägen, som andra steg presentera preliminära idéer om hur detta kan åtgärdas och som tredje steg presentera konkreta förslag som gör att klimatpolitiken är i linje med klimatmålen. Gör om, gör rätt.

Att försäkra att dagens politik ligger i fas med de långsiktiga klimatmålen är själva grundidén med klimatramverket – en lag som säkerställer att varje sittande regering måste ha en klimatpolitik som är i linje med klimatmålen och att en oberoende expertgrupp bedömer om så är fallet. Regeringens uppgift är att ta fram politiken och det är en uppgift vi förväntar oss att den tar på allvar. 

Klimatpolitiska rådet ger som tur är även rekommendationer om hur vi kan ta bort hinder för klimatomställningen för att på så sätt snabba på omställningen. Bland dessa råd vill vi lyfta fram några som Fores anser extra viktiga. 

För det första måste vi öka takten på elektrifieringen av vägtransporter, utöver reduktionsplikten för biobränsle. För detta behövs storskaliga investeringar dels i laddinfrastruktur, dels i elnätets kapacitet. Framtiden är elektrisk och kräver att Sverige som land har möjlighet att distribuera fossilfri energi till såväl laddstolpar som industrier. 

För det andra vet vi också att både utsläppsminskningar och så kallade negativa utsläpp genom bio-CCS kommer krävas för att nå nettonoll-målet 2045. Investeringar till stöd för negativa utsläpp måste komma på plats snarast för att vi ska hinna få dessa på plats. 

Mette Kahlin Mcveigh
Chef, Klimatprogrammet, Fores

Ruben Henriksson
Assisterande chef, Klimatprogrammet, Fores

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News