Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ge biogasen långsiktighet

Sverige måste få på plats ett långsiktigt stödsystem för biogasproduktion för att främja den cirkulära ekonomin, skriver Lorentz Tovatt och Emma Berginger (MP).

Publicerad: 22 mars 2021, 17:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lorentz Tovatt och Emma Berginger (MP).


Svensk biogas är en otroligt viktig resurs i klimatarbetet. Genom att tillvarata avfall som annars går till spillo kan fossil energi trängas undan i transportsektorn, industrin och i värmesektorn. Om man i samma produktionsprocess även producerar biogödsel skapas dubbel klimatnytta. Så sluter vi kretsloppen och främjar den lokala cirkulära ekonomin. 

Biogasen har varit högt prioriterad av Miljöpartiet och vi har drivit igenom en rad åtgärder för att gynna produktion och konsumtion av biogas. Nyligen meddelade regeringen att skattebefrielsen förlängs i tio år, något som långsiktigt främjar konsumtionen av denna förnybara energikälla. 

Sedan tidigare har Miljöpartiet drivit igenom att det ska bli obligatoriskt för kommuner att samla in organiskt matavfall som kan användas vid produktionen av biogas. Samtidigt har vi underlättat utbyggnaden av infrastruktur för att tanka biogas genom det statliga stödet Klimatklivet, vilket bland annat lett till att tankställen för att tanka flytande biogas för lastbilar byggts ut i snabb takt. 

Men en central del återstår - konkurrensen måste jämnas ut. Under många år har den danska biogasen varit dubbelsubventionerad - danskt produktionsstöd och den svenska skattebefrielsen när de levererat gasen till Sverige. Den ojämna konkurrenssituationen har gjort det svårare att producera svensk biogas, framförallt i södra Sverige. 

Detta är skälet till att Miljöpartiet drev igenom att en utredning som tittade på de långsiktiga förutsättningarna för svenskproducerad biogas. Utredningen föreslår flertalet riktade premier mot olika nyttor kopplade till biogasproduktionen. Bland annat föreslås en gödselgaspremie för att främja den extra klimatnytta som skapas när gödsel används som insatsvara i produktionen, i stället för att den läcker metangas till atmosfären. En uppgraderingspremie ska även ge ett generellt och brett stöd till biogassektorn och en särskild förvätskningspremie ska bidra till att öppna upp nya marknader för biogasen där energi i flytande form efterfrågas, exempelvis inom den tunga trafiken och sjöfarten.

Miljöpartiet välkomnar utredningens förslag och tycker att de ska införas så snart som möjligt. Glädjande nog ställer sig remissinstanserna och branschen också positiva till förslaget.

Det är dags att bygga vidare på den svenska cirkulära ekonomin och snabba på utfasningen av det fossila. Nyckeln är att ta tillvara på alla resurser och använda dem så hållbart som möjligt. I den modellen är biogasen central och därför ska den också ha betalt för alla sina nyttor. Det är skälet till att Miljöpartiet sätter biogasen högt upp på prioriteringslistan.

Lorentz Tovatt
energi- och klimatpolitisk talesperson (MP)

Emma Berginger
trafikpolitisk talesperson (MP) 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News