Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Gemensamt ansvar för alla att bidra till lokal journalistik

REPLIK. Om tidningarna hade ålagts producentansvaret skulle det det åsamka dagspressen en extra årlig kostnad om cirka 465 miljoner kronor, pengar som skulle tas från publicistiken i grundlagsskyddade verksamheter som bland annat lokaltidningar, Thomas Mattsson tf vd för Tidningsutgivarna i en replik.

Publicerad: 27 januari 2021, 14:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Mattsson tf vd för Tidningsutgivarna (TU – medier i Sverige)

Foto: Helena Landstedt och Pontus Lundahl TT


Producentansvaret är en central del i svensk miljöpolitik. Om vi kan få fram fler resurssnåla, återvinningsbara och icke-miljöfarliga batterier, bilar, däck, elutrustning, förpackningar, läkemedel och radioaktiva produkter är det naturligtvis positivt för alla.  Allra bäst ur miljöpåverkansperspektivet vore väl om det helt enkelt blev färre produkter överhuvudtaget. Men så enkel är ju inte analysen gällande just returpapper.

Anledningen till att regeringen skrotar producentansvaret för returpapper är i stället det rakt motsatta: att det är snarast samhällsviktigt med fler papperstidningar, med nyhetsförmedling och opinionsbildning som når också äldre målgrupper och medborgare på platser där bredband och mobiltäckning kanske inte är så utbyggt.

Muharrem Demirok (C) och Gösta Gustavsson (C), kommunalråd respektive ordförande för Tekniska verken i Linköping, skriver i debattartikeln ”Pappersåtervinning inget kärnuppdrag för kommuner” om en intressekonflikt mellan miljöpolitik och mediepolitik. De pekar på ökade kostnader för kommunerna, men slår också fast: ”Ett upphävt producentansvar rubbar också idén om vad som är kommunal verksamhet.”

Här kan man möjligen invända och hävda att renhållning och sophantering nog av många invånare ändå uppfattas som kommunal verksamhet. Tekniska verken i Linköping bedriver för övrigt till och med restavfallsimport från Norge och Storbritannien till Gärstad avfallsanläggning…

Men de argument som Tidningsutgivarna, branschorganisation för dagspress i Sverige sedan 1898, fört fram till regeringen inför beslutet om eventuellt producentansvar för returpapper har i stället tagit sikte på demokratiaspekten: att det är ett gemensamt ansvar för alla intressenter i samhället att säkerställa tillgång till information, fakta och debatt i oberoende medier.

Om tidningarna hade ålagts producentansvaret skulle det det åsamka dagspressen en extra årlig kostnad om cirka 465 miljoner, pengar som skulle tas från publicistiken i grundlagsskyddade verksamheter som bland annat lokaltidningar. Som i hundratals år tagit sitt demokratiansvar genom att också på små orter genomlysa vad som sker.

Östgöta Correspondenten har getts ut i Linköping sedan 1838. Men Corren och andra titlar hade fått svårare att i framtiden utföra sitt uppdrag om regeringen inte hade stoppat producentansvaret, varför det besked som den C-stödda regeringen lämnat är mycket välkommet för alla som värnar lokal journalistik.

Thomas Mattsson
tf vd för Tidningsutgivarna (TU – medier i Sverige)

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.