Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Gör som resten av Europa – stötta smart teknik som sparar energi i våra hem

Privatpersoner i Sverige nu kan få en skattereduktion om man installerar grön teknik likt solceller hemma. Det är ett steg i rätt riktning, men mer måste göras för att reducera koldioxidutsläppen från våra hem, skriver Paul Hughes kommunikationschef på termostatföretaget Tado.

Publicerad: 28 januari 2021, 17:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Paul Hughes kommunikationschef på termostatföretaget Tado, beskriver hur flera EU-länder subventionerar smarta IT-lösningar som kontrollera och minskar hemmets energianvändning.

Foto: Todo


Få länder förbrukar mer energi per capita än Sverige, men de svenska koldioxidutsläppen är ändå låga jämfört med andra länder. Det beror bland annat på att svenskar är bra på att isolera sina hem. Men det finns fortfarande energibesparingar att göra när det kommer till uppvärmning och varmvatten. En villa med storleken 100 kvadratmeter förbrukar enligt data från SCB cirka 12 000 kWh el per år. Av detta består uppskattningsvis 4 000 kWh av hushållsel, och 8 000 kWh av uppvärmning och varmvatten.

Enligt Eurostat härrör 79 procent av den totala energianvändningen i EU:s hushåll från värme och varmt vatten. Under de senaste tolv månaderna är det därför glädjande att många europeiska regeringar insett vikten av smarta lösningar i hemmen för att göra bostäder mer energieffektiva. Detta har inte bara en betydande positiv inverkan på att Europa uppnår sina klimatmål utan sparar även pengar. 

Den brittiska regeringen är en av pionjärerna när det gäller att främja smarta termostater. Energy Company Obligation (ECO) Innovation Funding and Boiler Plus-reglerna trädde redan i kraft 2018. Även på andra håll i Europa finns liknande initiativ. 

I Nederländerna kan ägare och boende i ett hem ansöka om en subvention på 120 euro för smarta termostater om de har genomfört och betalat för två energibesparingsåtgärder (SEEH). 

I Belgien finns ekokuponger som delas ut till anställda och i Irland kan husägare ansöka om bidrag för värmekontroll för 700 euro för att uppgradera sitt värmesystem. 

Tyskland gör köp av smarta termostater mer attraktiva genom att ge husägare skatteavdrag och erbjuda olika subventioner från den statsägda utvecklingsbanken KfW-program för att förbättra värmesystemet. 

I juli 2020 introducerade den franska regeringen ”coup de pouce” som ger 150 euro rabatt för husägare när de har en smart termostat som är professionellt installerad. 

I Italien får konsumenten 65 procent i skatteavdrag med det så kallade Ecobonus-incitamentet när en smart termostat köps tillsammans med en energieffektiv gaspanna.

Listan kan göras lång. Men i Sverige finns fortfarande inga statliga initiativ på området. I år fick Sverige en skattereduktion för privatpersoner som installerar grön teknik. När du investerar i solceller, producerar grön el eller har köpt en elbil som behöver en laddpunkt utanför huset får du använda det gröna avdraget. För den som valt att investera i smarta lösningar för att spara energi i hemmet finns det dock inga pengar att hämta. 

De flesta är vana vid att stänga av lampor och elektriska apparater när de inte används. Men många lämnar värmen i gång - även när ingen är hemma. Med hjälp av smarta tekniska lösningar är det lätt att automatisera våra hem och se till att temperaturen hålls nere när ingen är hemma. Det borde vi uppmuntra mer.

Paul Hughes
kommunikationschef, termostatföretaget Tado.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.