Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Grön omställning i fara

Den utlovade gröna omställningen riskerar att bli ”more of the same” och kommer i värsta fall att cementera det system som tagit oss hit i stället för att reformera det, skriver Sven Lindström, grundare och vd för Midsummer.

Publicerad: 12 januari 2021, 15:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sven Lindström, grundare, vd, Midsummer

Foto: Midsummer


Det är i högsta grad troligt att den svenska staten nu kommer att ösa in pengar över etablerade industrier för att kunna göra få men stora satsningar som känns trygga, ger rubriker och stärker relationer med rätt kommunalråd och fackföreningar, hellre än att satsa pengar på de mindre företag och tekniker som verkligen skulle kunna lyfta Sverige in i en koldioxidfri framtid.

Så har staten alltid gjort, till exempel med satsningen på koldioxidfritt stål som gynnar LKAB och SSAB.

Vidare har Vinnova ett mandat att satsa på ”fordonsindustrin” vilket i praktiken blir ett stöd till de svenska dieselmotortillverkare som Volvo och Scania som alltid delar ut mycket pengar till sina aktieägare.

Dessa stora satsningar på etablerade företag och industrier leder sällan rätt. Få har väl glömt statligt ägda Vattenfalls dyrbara fiasko med lagring av klimatgaser i Tyskland, som ett av många exempel.

Istället borde regeringen satsa på en verklig omställning och låta nya entreprenörer, företag, produkter och politik bygga upp en ny hållbar industri och vision. Kanske kan den därigenom hitta nästa Spotify och Klarna inom miljöteknik, som kan bli en svensk föregångare globalt och skapa arbetstillfällen och exportintäkter?

Jag föreslår mindre av direktstöd till företag och i stället mer av bonus malus för att förändra hela marknaden, såsom man gjort för bilindustrin. Detta borde rimligtvis omfatta höga koldioxidskatter. För att motverka en urholkad konkurrenskraft i förhållande till länder utan skatter borde dessa skatter fungera som moms, det vill säga vid export läggs inga skatter på det som exporteras men däremot beskattas import. Vi har i dag ett helt skruvat system där svenska solpaneler producerade med grön el straffbeskattas jämfört med kinesiska ”kolkrafttillverkade” solpaneler. 

Kan man visa på ett fungerande system som detta finns en möjlighet att påverka andra länder i stor omfattning, precis som Tyskland lade grunden för solcellsindustrin med sina kreativa feed-in tariffer. Sverige är ett litet land som inte mer än ytterst marginellt kan påverka jordens klimat med sin politik. Däremot har vi en chans att bli vägvisare med en uppsättning visionära och fungerande systemlösningar. Med en hyfsat väl fungerande administration och ett tekniskt kunnande i världsklass är det precis här vi har chansen att göra störst skillnad.

Precis som Sverige ibland kan vara en liten begränsad testmarknad för vissa produkter skulle vi kunna föregå med gott exempel och visa vägen inom grön omställning. Men då krävs mod och nytänkande. Alla försök kommer naturligtvis inte vara lyckade men även ett misslyckat försök är en framgång om man vågar inse det och snabbt ställa om och göra rätt. Våga göra fel och visa vägen.

Sven Lindström,
grundare, vd, Midsummer

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.