Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hållbarhet är avgörande för fiskets framtid

MSC och ASC lyfter fram certifiering som ett verktyg för att belöna det goda arbetet med väl förvaltade fisken och vattenbruk, men menar att det inte räcker. Myndighetssamverkan är också avgörande för en hållbar utveckling inom sektorn, skriver Linnéa Engström från MSC och Inger Melander från ASC.

Publicerad: 12 juni 2020, 10:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den här veckan släppte FAO, FN:s livsmedels och jordbruksorganisation årets rapport om status för världens fiskbestånd och vattenbruk, den tyngsta i sitt slag. Rapporten visar att effektiv förvaltning kan hjälpa fiskbestånden att återhämta sig och att hållbarhet inte är ett val, utan ett absolut måste för både vattenbruk och vildfångad fisk. FAO:s främsta uppmaning är att fiskeriförvaltningen nu måste tillämpas bredare, i fler regioner i världen. Nu måste politiken ta uppmaningen på allvar och göra mer för en hållbar förvaltning.

På certifieringsorganisationerna MSC och ASC har vi utvecklat flera standarder och olika verktyg som ger fisken, vattenbruket, detaljhandeln och konsumenter över hela världen ett konkret sätt att genomföra denna uppmaning. Vi vet vad som fungerar: etablering av god förvaltning, eliminering av skadliga subventioner, effektiva regler för kontroll till havs och i vattenbruket. Allt detta bidrar till att minska det olagliga, oreglerade och orapporterade fisket.

En certifiering innebär inte någon frisedel, fisket måste fortsättningsvis uppfylla sina villkor och aktivt arbeta med datainsamling och kontroll för att behålla sin certifiering. Myndighetssamverkan är avgörande. En stor utmaning är den sociala hållbarheten i fisket, då sektorn länge dragits med både slavarbete och dåliga villkor. Här måste ansvariga myndigheter och politiken göra mer. Det ansvaret kan inte överlåtas åt enskilda miljöorganisationer.

Världens aptit för fisk och sjömat fortsätter att öka och visar vilken enorm betydelse fiske och vattenbruk spelar för att tillhandahålla näringsriktig mat och sysselsättning. Fiske- och vattenbrukssektorn har vuxit de senaste decennierna och den totala produktionen, handeln och konsumtionen nådde ett rekord under 2018. Den totala sjömatsproduktionen beräknas öka till 204 miljoner ton 2030, en ökning med 15 procent från 2018. Vattenbrukets andel beräknas växa från nuvarande nivå med 46 procent.  Den årliga sjömatskonsumtionen per capita är 20,5 kilo och beräknas nå 21,5 kilo år 2030.

Hållbar utveckling av vattenbruket och effektiv fiskeriförvaltning är avgörande för framtiden. Framgångarna i vissa länder och regioner har dock inte varit tillräckliga för att vända den globala trenden med överfiskade bestånd.

På platser där fiskeriförvaltningen fallerar är fiskbeståndens status dålig och försämras. Även om 78,7 procent av fisket beräknas komma från biologiskt hållbara bestånd, belyser de ojämna resultaten inom fiskeriförvaltningen det akuta behovet av att applicera framgångsrik politik i regioner där överfisket är stort så som Indiska Oceanen och i vissa delar utanför Afrikas kust.

På MSC har vi arbetat dedikerat för att förbättra tonfisk-sektorn, en stor och viktig sektor där fisket främst sker i globala syd. Fångster av alla arter av tonfisk nådde sin högsta nivå, cirka 7,9 miljoner ton år 2018. Två tredjedelar av tonfiskbestånden fiskas nu på biologiskt hållbara nivåer, en ökning med 10 procentenheter på bara två år.

Vi på ASC har länge insett vattenbrukets potential att bidra med mat till världens växande befolkning, men bara om det görs på ett ansvarsfullt sätt. Våra standarder kräver att vattenbruket minimerar dess sociala och miljömässiga effekter. Vi tar nu detta ännu ett steg längre i år med vår kommande foderstandard, som kommer att kräva att allt foder som används av ASC-certifierade odlingar är ansvarsfullt anskaffat - vilket hjälper till att ytterligare minska trycket på vilda fiskbestånd. Dessutom uppmuntrar standarden även till hållbart nyttjande av landbaserade ingredienser som exempelvis soja.

En certifiering är ett fantastiskt verktyg att belöna det goda arbete som väl förvaltade fisken och vattenbruk gör. Nu är det dags att ta de goda exemplen till fler regioner världen över.

Linnéa Engström,
program direktör MSC Östersjöregionen och Skandinavien

Inger Melander,
ASC Commercial Marketing Manager, Northern Europe

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.