Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hållbart fiske behöver regeringars stöd

Under de senaste 30 åren har världens konsumtion av fisk och skaldjur mer än dubblerats. En tredjedel av de globala fiskbestånden fiskas på ohållbara nivåer. Samtidigt växer den hållbara fiskeindustrin, men den behöver regeringars stöd, skriver Linnéa Engström, programdirektör på Marine Stewardship Council (MSC) .

Publicerad: 2 februari 2021, 11:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Allt fler fiskeföretag fiskar hållbart. År 2020 var 409 fiskerier runtom i världen certifierade enligt MSC:s standard för hållbart fiske, men de behöver sina regeringars stöd, skriver Linnéa Engström, programdirektör på MSC.

Foto: Pixinoo Getty Images och MSC


Fisk och skaldjur har en central plats i många människors mathållning och är ett klimatsmart alternativ till kött. Över tre miljarder människor i världen får minst 20 procent av sitt dagliga animaliska protein från fisk och skaldjur, många av dem i det Globala Syd. Många fler är också på ett eller annat sätt beroende av fiske och sjömat för sitt arbete och uppehälle. 

År 2050 beräknas världens befolkning nå tio miljarder invånare. Ska vi garantera hälsosam och näringsrik mat för en växande befolkning, är det hög tid att ställa om till en mer hållbar och rättvis livsmedelsproduktion. Det är en stor utmaning. Många aktörer måste vara med och bidra i omställningsarbetet. I takt med att världens befolkning växer, ökar pressen på den värdefulla naturresurs som maten från våra sjöar och hav är. Under de senaste 30 åren har världens konsumtion av fisk och skaldjur mer än dubblerats. Tyvärr fiskas så mycket som en tredjedel av de globala fiskbestånden på ohållbara nivåer. Och situationen blir långsamt allt värre.

Men en ny forskningsstudie visar att en bättre förvaltning av det globala fisket skulle göra det möjligt att ta upp mer mat ur haven samtidigt som den biologiska mångfalden i haven skyddas. Om hela världen ställde om till hållbart fiske, skulle vi kunna ta upp ytterligare 16 miljoner ton fisk och skaldjur varje år.  

Marine Stewardship Councils (MSC) analys visar det skulle ge så mycket extra protein att det skulle räcka för att täcka årsbehovet hos 72 miljoner människor. Med ett väl förvaltat fiske kan bestånden och ekosystemen återhämta sig, vilket leder till ökade mängder fisk och skaldjur. Med större kapital kan man ta ut mer ränta. Vi vet också att livskraftiga bestånd och välmående ekosystem är en förutsättning för att klara de påfrestningar klimateffekterna har på våra hav. Att bevara rika marina tillgångar kan gå hand i hand med att fler människor får det protein de behöver. Men då krävs att världens länder visar vilja och förmåga att samarbeta.

En god nyhet är att allt fler fiskeföretag fiskar hållbart. År 2020 var 409 fiskerier runtom i världen certifierade enligt MSC:s tuffa standard för hållbart fiske. Ytterligare 89 befinner sig i utvärderingsfasen. Sammanlagt motsvarar detta att 15 procent av världens fångster sker på livskraftiga bestånd. 

För att skynda på den positiva förändringen mot mer hållbarhet, behöver fiskerierna stöd från berörda länders regeringar. Bland annat genom att dessa ser till att fångstkvoterna är i linje med vetenskapliga rekommendationer som tar hänsyn till ekosystemens funktion. Dessutom måste åtgärder vidtas mot olagligt, oreglerat och orapporterat fiske. Skadliga subventioner som uppmuntrar överfiske över hela världen måste avskaffas.  Ett viktigt utvecklingsområde är att mer av den fisk som fångas blir mat till människor och används som djurfoder.

Tyvärr ser vi att till och med världens rikaste länder har svårt att komma överens om en hållbar förvaltning av fiskebestånden. Så sent som i december förra året blev sillen i Nordatlanten och Arktiska havet av med sin MSC-märkning, just för att de inblandade ländernas politiker inte kunde komma överens.

Här har den svenska regeringen och svenska myndigheter ett viktigt jobb att göra. Det behövs aktivt arbete inom EU-institutionerna och med den egna förvaltningen för att flytta fram positionerna i hållbar riktning. Det handlar inte bara om haven, det handlar om den globala livsmedelsförsörjningen och om att ge människor världen över möjlighet att leva på sina resurser.

Linnéa Engström,
programdirektör Marine Stewardship Council (MSC) 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.