Debatt
”Här är vår guide för föräldrar i klimatomställningen – i brist på riktningar från politiken”
Sedan den senaste IPCC-rapporten släpptes förra måndagen har det varit tyst från såväl statsministern som energi- och näringsministern. Nu behöver politiker gå samman över partigränserna och våga ta modiga beslut som ger våra unga hopp om framtiden. Samtidigt kan vilsna och uppgivna föräldrar använda vår Klimatkompass för föräldrar, skriver Klara Adolphson och Emma Max på föreningen Våra barns klimat.
Publicerad: 29 mars 2023, 08:39
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Klara Adolphson och Emma Max på föreningen Våra barns klimat, som ser att ungas oro hotar klimatomställningen och lanserar en klimatkompass för föräldrar.
Över hälften av Sveriges barn och unga känner oro för klimatet. Och oron är befogad. Nu måste politikerna lyssna på vetenskapen och våga ta modiga beslut som ger våra unga hopp om framtiden.
Sedan den senaste IPCC-rapporten släpptes förra måndagen har det varit tyst från såväl statsministern som energi- och näringsministern. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kommenterar att man från regeringens sida inte har trappat ner på ambitionerna och att klimatmålen ligger fast. “Man ska inte känna någon oro över vår ambition” säger hon till TT enligt Aktuell Hållbarhet. Kanske är det just ett sånt uttalande som bör göra oss oroliga?
Rapporten visar på ett mer akut läge än någonsin, där de nuvarande planerna från världens länder skulle ta oss mot en uppvärmning på 2,8 grader till år 2100, med försämrade levnadsförhållanden som följd. En framtid som kan kännas långt borta, men som kan bli verklighet för de barn som föds i dag.
En undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Våra barns klimat visar att över hälften av Sveriges barn och unga känner en oro för klimatet och endast 4 av 10 har hopp om att vi kan lösa klimatfrågan på ett bra sätt.
Över hälften av Sveriges barn och unga känner en oro för klimatet och endast 4 av 10 har hopp om att vi kan lösa klimatfrågan på ett bra sätt.
En undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Våra barns klimat visar att över hälften av Sveriges barn och unga känner en oro för klimatet och att endast 4 av 10 har hopp om att vi kan lösa klimatfrågan på ett bra sätt. Undersökningen visar också att hälften av Sveriges barn och unga anser att det är politikerna som bär det största ansvaret för att minska klimatförändringarna. Bristen på framtidshopp är både hjärtskärande och riskerar att underminera våra chanser att ställa om. En värld där människor har förlorat hoppet om en framtid är inte en värld vi vill lämna över till våra barn. Samtidigt är oron befogad. De klimatåtgärder som genomförs idag står långt ifrån det kraftfulla agerande som behövs. Regeringens "ambitioner" förväntas dessutom höja utsläppen under mandatperioden – en period som utgör hälften av de kommande sju år som forskarna menar är avgörande för våra chanser att begränsa den globala uppvärmningen.
Att vara förälder innebär att stå inför en dubbel utmaning; föräldraskapet och klimatkrisen. Som föräldrar vill vi göra allt för våra barn och forskning visar att just barnen också är ett viktigt argument för att ställa om. Samtidigt är det lätt att känna sig vilsen och uppgiven när klimatavtrycket ska minskas samtidigt som vardagspusslet ska lösas. Vem har ens tid att rädda klimatet?
Samtidigt är det lätt att känna sig vilsen och uppgiven när klimatavtrycket ska minskas samtidigt som vardagspusslet ska lösas. Vem har ens tid att rädda klimatet?
Förra veckan lanserade Våra barns klimat en Klimatkompass för föräldrar, med syfte att göra det lättare att navigera i omställningen och göra mer hållbara val. Guiden är utformad som en karta, med handfasta tips på hur man som familj kan ställa om i sin vardag inom sex utvalda områden; maten, prylarna, pengarna, boendet, hälsan och resorna. Dessa områden belyser hur vi på individnivå kan göra stor skillnad för klimatet, med fokus på familjen och de dilemman som kan uppstå i vardagen. Utöver de vardagsnära områdena visar Klimatkompassen också på hur engagemanget kan växlas upp för att ge ringar på vattnet och uppmana till större systempåverkan.
IPCC-rapporten är tydlig med att utsläppen fortsätter att öka på grund av mänsklig aktivitet, bland annat ohållbar energianvändning, livsstil och konsumtionsmönster. Förändring behöver ske på alla plan redan idag – från omställning på individnivå till en övergripande systemförändring. I en undersökning av TV4 Nyheterna/Sifo uppgav 9 av 10 svenskar att de kan tänka sig att ändra sin livsstill för klimatets skull. Det är ett bevis på att viljan på individnivå finns.
För systemförändring kräver vi att politikerna sätter tydliga spelregler som guidar oss i klimatkrisen och gör det enkelt att ställa om, har barnens bästa i åtanke genom att sätta klimatet främst i alla beslut och gör Sverige till ett föregångsland. Politiker behöver gå samman över partigränserna och våga ta modiga beslut som ger våra unga hopp om framtiden. Vi föräldrar står bakom er – för våra barns skull.
Klara Adolphson
Ordförande, Våra barns klimat
Emma Max
Verksamhetsledare, Våra barns klimat
Källor:
Undersökning av Kantar Sifo/Våra barns klimat
Knowledge, Fear, and Conscience: Reasons to Stop Flying Because of Climate Change (Urban Planning)
9 av 10 svenskar kan tänka sig att ändra livsstil – för klimatets skull (TV4 Nyheterna)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.