Debatt
”Haven dör – blå investeringar betalar sig själva”
Sverige behöver en ny våg av havsinvesteringar – investeringarna kommer att betala sig själva. Det skriver Stephen Jordan och Karin Hammar, som leder Institute for Sustainable Development respektive Swedish American Chambers of Commerce of the USA, på Världsvattendagen den 22 mars.
Publicerad: 22 mars 2023, 15:48
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Karin Hammar, vd för Svensk-amerikanska handelskamrarna och Stephen Jordan, vd för Institute for Sustainable Development, menar att investeringar i Östersjön lönar sig.
Foto: Pressbilder
Att haven mår bra är avgörande för vår hälsa, matförsörjning och för miljontals jobb i världen. Men haven håller på att dö. Fortsätter vi att skräpa ner världshaven i nuvarande takt kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050.
Sedan år 2000 har naturkatastrofer kopplade till översvämningar ökat med 134 procent. Vattenrelaterade katastrofer och annan miljöpåverkan orsakade under förra året globala förluster om cirka 5 400 miljarder svenska kronor.
I en gemensam forskningsrapport som vi presenterar i dag slås det fast att vattenbaserad forskning är underfinansierad med minst 112 procent. En global ökning med 300–500 miljarder svenska kronor i investeringar skulle betala sig själv. Detta i form av reducerade risker, minskade kostnader för återställning efter katastrofer, ökad maritim marknadstillväxt och nya jobb.
Den svenska regeringen har många anledningar att tänka blått när de investerar – och investeringarna i den blå ekonomin kommer att betalas tillbaka dubbelt.
Den svenska regeringen har många anledningar att tänka blått när de investerar.
Här kommer fyra råd till Sveriges regering för att möjliggöra ytterligare investeringar i den blåa ekonomin:
1. När den blå ekonomins behov identifieras och prioriteras, anpassa arbetet till den offentliga sektorns grundforskningsinvesteringar.
2. Öka medvetenheten om angelägna forskningsfrågor både när det gäller miljöutmaningar och marknadsmöjligheter inom blå ekonomi.
3. Etablera politiska ramverk som stimulerar privata kapitalinvesteringar, utbildnings- och arbetskraftsutvecklingsprogram och andra stödsystem för innovation och utveckling inom den blå ekonomin.
4. Underlätta dialoger, möten och möjligheter till informationsutbyte mellan företag, akademi och offentlig sektor.
Forskningsorganisationer som Centrum för Hav och Samhälle, Linnécentrum för marin evolutionsbiologi, Kristinebergs Center för havsforskning och innovation samt Stockholm Environment Institute leder satsningar i den blå ekonomin, men mer måste göras. Låt oss, denna världsvattendag, göra ett åtagande om innovation för att uppnå blå hållbarhet.
Stephen Jordan
Vd. Institute for Sustainable Development (Isdus)
Karin Hammar
Vd, Svensk-amerikanska handelskamrarna (Swedish American Chambers of Commerce of the USA, SACC-USA)
Läs mer:
Så stora affärsmöjligheter finns det för företagens vattenarbete
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.