Debatt
Hjälp konsumenten stå upp mot storföretagen
Ett stärkt konsumentskydd är bra både för planeten och för plånboken, skriver Amanda Palmstierna och Emma Hult, riksdagsledamöter för Miljöpartiet, och uppmanar riksdagen att rösta för regeringens förslag till ny konsumentköplag.
Publicerad: 9 november 2021, 11:04
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Emma Hult och Amanda Palmstierna, MP, menar att den nya konsumentköplagen bidrar till hållbarare produkter.
I dagens slit-och-släng-samhälle finns inbyggda systemfel som gör att storföretagen slipper undan ansvar från att skapa hållbara produkter med lång livslängd. Det är hög tid att politiken nu sätter ner foten för att stärka konsumentens rätt och ge incitament för företag att producera hållbara produkter.
Regeringen presenterar nu en ny konsumentköplag, som ska ge incitament för en mer hållbar produktion och konsumtion. Miljöpartiet uppmanar riksdagens partier att stödja regeringens lagförslag.
Det är inte roligt att köpa en pryl som går sönder efter ett par gångers användning. Det är heller inte roligt att gå tillbaka till återförsäljaren och stånga sig blodig för att försöka bevisa att felet på varan fanns redan vid köpet. För i dag är det nämligen konsumenten som måste bevisa att det är fel på en produkt.
I dagsläget kan man som konsument inom ett halvår från köpet gå tillbaka till affären med kvittot, och så är det upp till företaget att bevisa om det var fel på produkten. Efter de här första sex månaderna är det upp till konsumenten, inte företaget, att bevisa att produkten var felkonstruerad. I praktiken betyder det att det är mycket svårt för konsumenten att få rätt. Det handlar inte om att reklamera äpplen eller grädde, utan till exempel en tvättmaskin, ett kylskåp eller andra produkter som är avsedda att hålla länge.
Konsumenten är ofta i en utsatt position då företag generellt besitter mer information och resurser. Det är säljaren som har bäst kunskap om produkten och som har störst möjlighet att visa om produktfelet fanns redan från början vid köpet. Särskilt svårt är det att få rätt med tekniskt avancerade produkter, som ju också kan komma med en ordentlig prislapp. I och med den nya konsumentköplagen vill vi ändra på det!
Miljöpartiet här länge drivit på för att förlänga företagens bevisbörda för fel till två år. För konsumenten ger det en ökad trygghet när man köper produkter, och en stärkt ställning i förhållanden till säljaren när produkten går sönder. Det ger också producenterna incitament att tillverka kvalitativa produkter med lång livslängd.
Konsumentverket och Sveriges Konsumenter menar att det i förlängningen också är positivt för företagen, genom att det i sin tur leder till en minskad belastning på dem vad gäller reklamationer. Med mer hållbara produkter behöver man helt enkelt inte gå och klaga lika ofta.
Det är viktigt att få till ett helt batteri av åtgärder för att ta oss från en slit- och släng ekonomi till en ekonomi som håller sig inom planetens gränser. Att ge konsumenten större rätt gentemot företag är ett viktigt steg i den riktningen. Miljöpartiet uppmanar riksdagens alla partier att ge tummen upp till regeringens förslag till konsumentköplag. Ett stärkt konsumentskydd är bra både för planeten och för plånboken.
Amanda Palmstierna (MP),
riksdagsledamot och talesperson för konsumentfrågor och cirkulär ekonomi
Emma Hult (MP),
riksdagsledamot och ordförande i riksdagens civilutskott
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.