Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hur bygger vi hållbart – så att lokalerna faktiskt används?

När vi vanligtvis pratar om cirkulär arkitektur syftar vi alltsomoftast på hur vi bygger. På hållbara val, mindre klimatpåverkan, återbruk och att ta vara på resurser. Men vi behöver även fundera på själva användningsområdet, skriver Britt Almqvist, vd, Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.

Publicerad: 11 november 2020, 16:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hanteringen pandemin har sett olika ut över hela världen men en gemensam nämnare man kan se är hur de fysiska mötesplatserna på olika sätt har påverkats. I slutet av förra veckan rapporterades det att regeringen inleder en utredning om att omvandla tomma kontors- och affärslokaler till bostäder. 

När den fysiska platsen får en förändrad betydelse och behovet förändras påverkas också indirekt våra städer. Redan nu, på sju månader, har vi förändrat hela vårt levnadssätt. I vissa länder mer än andra. Även om många pratar om hur de saknar mycket av det som tidigare var vardagen så kommer dessa månader och de månaderna vi har framför oss - att förändra mycket. 

Vi märker att de stora och dyra kontorslokalerna kanske inte behövs, att kollektivtrafiken kräver större ytor och planering för att vi ska slippa trängas och hur butiker, försäljning och kommersiella ytor förlorar mycket av sitt syfte. Digitala tjänster och verktyg har ökat enormt i betydelse när vi insett att det funkar ganska bra i dagens samhälle att jobba, handla och umgås från en skärm. 

Vi på Ahlqvist & Almqvist Arkitekter har varit en del av det internationella nätverket Perspective Architectual Group, med arkitekter från hela Europa, sedan det startades 1992. Tillsammans diskuterar och samarbetar vi kring många typer av projekt och sedan april har vi oundvikligen haft en tätare kontakt där vi diskuterat hur olika våra länder har hanterat situationen. Från Sveriges omtalade modell där mycket varit ”som vanligt” till de hårda nedstängningarna i Frankrike och Italien. Denna hantering, tillsammans med våra förändrade levnadssätt, kommer långsiktigt att påverka arkitekturen över hela världen.

Hur vi har hanterat pandemin skiljer sig som sagt väldigt mycket åt. Men en gemensam nämnare som återkommit vid alla våra möten i nätverket är delade utrymmen och den förändrade arbetsplatsen. Gränsen mellan hemmet och arbetsplatsen har suddats ut allt mer, och de flesta är överens om att det fungerat förvånansvärt bra. I en ny undersökning från SBAB framkommer det att en stor majoritet, 62 procent, vill fortsätta arbeta hemifrån även i framtiden. 

Om vi då ser en ökad efterfrågan på att fortsätta arbeta hemifrån, så ökar parallellt kraven på bostäder. Vi har redan sett att fler söker sig utanför städerna för att få arbetsro. Det betyder inte nödvändigtvis att vi alla behöver flytta från städerna, även om efterfrågan för villor och fritidshus har ökat och prisutveckling därmed nästan 10 procent bara på ett år enligt Svensk Mäklarstatistik. Städerna och stadskärnan behöver fortsätta leva och det är vår uppgift som arkitekter att anpassa oss efter efterfrågan. Lägenheter som byggs behöver främja en möjlighet till arbetsro. 

Kanske är regeringen något på spåren här i den utredningen som de gett Boverket i uppdrag att sammanställa. Istället för att bygga nytt så ligger lösningen möjligtvis i att omarbeta de ytor som vi inte längre kommer ha samma behov av. 

När vi vanligtvis pratar om cirkulär arkitektur syftar vi alltsomoftast på hur vi bygger. På hållbara val, mindre klimatpåverkan, återbruk och att ta vara på resurser. Men kanske behöver vi även fundera på själva användningsområdet? Hur bygger vi hållbart – så att lokalerna faktiskt används? 

Det kan handla om att utrymmen är enkla att förändra, och att vi har ett öppet sinne för den förändrade livsstilen. Vi behöver anpassa oss efter de nya levnadsvanor som pandemin har inneburit, och kommer att fortsätta att göra. 

Jag väljer att se pandemin som en testpilot för framtiden – som visar vad vi egentligen behöver och vill ha i våra städer. Bra arbetsplatser hemma och hos företagen, en utökad kollektivtrafik med större utrymmen. Närheten till natur och kortare avstånd till service av olika slag gör kanske att intresset för småstaden ökar. Morgondagens arkitektur står för dörren, förhoppningsvis kan regeringens utredning ge en insikt i framtidens bostadsutveckling.

Britt Almqvist,
vd, Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.

 

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.