måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Inför miljöbonus för klimatsmarta bostadsköpare

För att verkligen sätta fart på det klimatsmarta byggandet och göra det till den nya normen behövs en miljöbonus även för bostadsköparna. Vilka politiska partier är redo att nu ta nästa steg och se över hur byggbranschens klimatomställning kan snabbas på? Det skriver Alexandra Laurén, vice vd på Skanska Sverige.

Publicerad: 24 januari 2022, 16:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alexandra Laurén, vice vd på Skanska Sverige, vill införa en miljöbonus vid bostadsköp som vid köp av bilar. Foto: Fotograf Emelie Asplund


Ämnen i artikeln:

ByggbranschenKlimatanpassningKlimatpolitik

Bilens och biffens påverkan på klimatet har de flesta koll på vid det här laget. Det tredje B:et – bostaden – har ännu inte varit lika uppmärksammat. Val av bostad är den största klimatinvesteringen en privatperson kan göra. För att underlätta det valet i tider med intensivt bostadsbyggande föreslår Skanska att en miljö-bo-bonus införs för den som köper en miljöcertifierad bostad byggd med låg klimatpåverkan. 

Byggbranschen står för runt 20 procent av koldioxidutsläppen i Sverige. Vi måste öka takten och bygga med lägre klimatavtryck. Nu i januari införs krav på klimatdeklaration vid uppförande av nya byggnader för att visa vilken klimatpåverkan de har. Kraven på branschen är viktiga för att få ned utsläppen. Vad som är viktigt nu för en snabb omställning är framför allt att vi får ett ökat tryck från efterfrågesidan. Vi måste få bostadskunderna med oss. 

I september kommer Sveriges första klimatneutrala radhusägare att flytta in i Bunkeflostrand i Gottorps Hage. År 2030 ska alla nya bostäder från Skanska vara klimatneutrala. Flera andra bostadsaktörer är också på väg att lansera klimatneutrala bostäder vilket är utmärkt. Men omställningen måste gå betydligt snabbare. I ett läge där Sverige behöver bygga 640 000 nya bostäder fram till 2027 och samtidigt minska klimatpåverkan skulle en miljöbo-bonus, och därmed en ökad efterfrågan på hållbara bostäder, få stor betydelse. 

I ”Bostadsrapporten 2030” frågade vi 2300 människor hur de vill bo 2030. Åtta av tio uppger att det kommer vara viktigt att bo miljövänligt om tio år. Men samtidigt som många människor kan tänka sig att köpa en miljöcertifierad bostad är det få som aktivt letar efter en. Varför är det så? En viktig orsak är enligt undersökningen att konsumenter anser att det är dyrare och de har dessutom vant sig vid att det ska finnas en morot när man gör ett mer hållbart val. 

Flera banker erbjuder i dag gröna bolån med en ränterabatt för den som köper en bostad med lägre energibehov och som är byggd på ett mer hållbart sätt. Detta är en bra åtgärd som bidrar i rätt riktning. Men mer behövs.    

I andra branscher finns det effektiva system för att driva klimatomställningen. I transportsektorn har utsläppen minskat kraftigt sedan man införde bonus malus-systemet 2018. Systemet innebär att bilar med lägre klimatutsläpp fått en premie och miljöskadliga bilar belagts med högre skatt. Försäljningen av elbilar har mångdubblats sedan systemet infördes. Låt oss nu ta nästa steg och införa det även för bostäder. 

I byggbranschen har vi börjat bygga mer hållbart, men för att verkligen sätta fart på det klimatsmarta byggandet och göra det till den nya normen behövs en miljö-bo-bonus även för bostadsköparna. Och det brådskar. Vilka politiska partier är redo att nu ta nästa steg och se över hur byggbranschens klimatomställning kan snabbas på?

Alexandra Laurén
vice vd, Skanska Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev