Debatt
”Inför rot-avdrag för att minska energiförluster i svenska hem”
Nu betalas 10 miljarder kronor ut till svenskarna som kompensation för vinterns dyra elräkningar. I stället för att kompensera i efterhand behöver regeringen vidta åtgärder för att dämpa prisökningarna och det behöver ske nu i höstbudgeten. Energieffektivisering i hushåll skulle ge direkt effekt, skriver Jonas Hernborg, vd på Elitfönster och Lotta Bångens, vd på Energieffektiviseringsföretagen.
Publicerad: 14 juni 2023, 03:06
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Jonas Hernborg på Elitfönster och Lotta Bångens på Energieffektiviseringsföretagen vill se åtgärder som faktiskt minskar elpriserna.
Foto: Jonas Lindstrom, David Lagerlöf.
I dagarna betalas 10 miljarder kronor ut till svenska hushåll för att kompensera för vinterns dyra elräkningar. Samtidigt saknar regeringens vårbudget omfattande initiativ för att dämpa den kraftiga prisökningen av energi. Satsningar på energieffektivisering av hushållen skulle ge direkt effekt i hushållskassan och bidra till att elpriset går ner.
För samhället är det viktigt att säkerställa en hållbar och trygg energiförsörjning för framtiden – både på lång och kort sikt. Vi står inför stora utmaningar och behöver agera snabbt. Men politiken har fastnat i kompenserande åtgärder samt hur vi ska öka produktionen av el, och helt missat att se till initiativ som minskar behovet. Det är inte hållbart att det blir som i vintras när många gick hemma och frös för att de inte hade råd att värma upp sin bostad.
I debatten är det vanligt att fokusera på ny elproduktion, men vi får inte glömma bort fördelarna med energieffektivisering. I Energiforsks rapport El från nya anläggningar 2021 presenteras kostnaderna för olika elproduktionstekniker. Till exempel kostar det 32 öre att producera 1 kilowatt-timme (kWh) vindkraft på land och 56 öre per kWh för kärnkraft. Utöver dessa produktionskostnader betalar du som konsument även skatt och nätverksavgift till elbolagen. Det är därför mycket viktigt att införa åtgärder som främjar energieffektivitet. Politiska satsningar som skapar incitament för energieffektivisering kommer ha direkt effekt på hushållens elfakturor i vinter samtidigt som det är det snabbaste och billigaste sättet att minska efterfrågan och därmed sänka elpriset.
Politiska satsningar som skapar incitament för energieffektivisering kommer ha direkt effekt på hushållens elfakturor i vinter samtidigt som det är det snabbaste och billigaste sättet att minska efterfrågan och därmed sänka elpriset.
Det är viktigt att energieffektivisera all energianvändning – både värme och el. Och det finns många sätt att minska energiläckaget. Det kan exempelvis handla om att byta till bättre fönster och dörrar, att isolera vindar och fasader eller att byta till ledbelysning. Bostäder och service använde 2021 cirka 150 terawatt-timmar (TWh) energi, nästan 40 procent av Sveriges energianvändning. Den största energiåtgången i ett hus går till uppvärmning. Dörrar och tvåglasfönster står för cirka 35 procent av energiförlusterna.
Rapporten Grön Logik undersökte i ett scenario hur man, fram till år 2045, skulle kunna spara minst 53 TWh energi genom lönsamma energieffektiva renoveringar. Enligt rapporten skulle det ge samhället en ekonomisk vinst på hela 866 miljarder kronor, även om man tar hänsyn till framtida penningvärde. Åtgärderna är lönsamma för både individen och samhället.
För att minska hushållens energiförluster behöver regeringen agera beslutsamt.
För att minska hushållens energiförluster behöver regeringen agera beslutsamt. Ett effektivt sätt att göra detta är genom ett utvidgat och höjt Rot-avdrag som når fler målgrupper. Vi kan inte vänta – åtgärderna behöver prioriteras redan i höstbudgeten för att hinna uppnå effekt till den kommande vintern. För att säkra en hållbar och pålitlig energiförsörjning räcker det inte med att kompensera hushåll och företag som drabbats av höga elpriser i efterhand. Regeringen måste vidta åtgärder för att dämpa prisökningarna. Då är energieffektivisering av hushållen det absolut viktigaste och snabbaste verktyget.
Jonas Hernborg
Vd, Elitfönster AB
Lotta Bångens
Vd, Energieffektiviseringsföretagen
Fakta: Produktionskostnad för olika energislag
Vindkraft på land: 32 öre per kWh
Solel, stora parker: 43 öre per kWh
Kraftvärme, avfall: 48,5 öre per kWh
Vattenkraft, ny station: 52 öre per kWh
Vindkraft till havs: 53 öre per kWh
Kraftvärme skogsflis: 55 öre per kWh
Kärnkraft: 56 öre per kWh
Solel, små villasystem: 79 öre per kWh
Källa: Energiforsk
Källor:
El från nya anläggningar 2021 (Energiforsk)
Grön Logik (Energieffektiviseringsföretagen m fl)
Läs mer:
”Barn och forskare säger sanningen — här är våra klimatförslag till regeringen”
”Måste ekolantbrukare gå tillbaka till fossilt drivmedel? Slopa återbäringen på diesel nu!”
Allt fler vänder sig till den kommunala energi- och klimatrådgivningen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.