Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

It-köpare – det är dags att agera

I dag lanserar vi ett branschöverskridande initiativ för att skynda på en angelägen utveckling mot en hållbar it-industri. Tillsammans skapar vi en praxis för hållbara it-inköp där dialog med varandra och industrin står i centrum, skriver företrädare för tio av Sveriges största företag och kommuner.

Publicerad: 19 maj 2021, 08:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Aidin Fanni, Chalmers tekniska högskola, Peter Nohrstedt, Adda Inköpscentral, Katarina Gustafsson, Uppsala kommun, Per-Ola Ostréus, Tetra Pak, Eva Listi Systembolaget AB, Josefin Levander, Malmö stad Åsa-Pia Folkesdotter, Ikea och Annika Ramsköld Vattenfall.


Du som läser den här texten gör det sannolikt på en skärm. Förmodligen funderar du inte på vilken påverkan den har på miljön, samhället och människor. Produktionen av it-utrustning skadar klimatet, riskerar att utarma kritiska råvaror och leder i värsta fall till barnarbete och modernt slaveri. Vi som köper it-utrustning behöver nu kliva fram och agera.

Varför är det angeläget att rikta fokus mot just it-industrin? Om fem år väntas digitaliseringen ha resulterat i 75 miljarder uppkopplade enheter i världen. Den utvecklingen gör det möjligt att ställa om till ett smartare och mer hållbart samhälle – men innebär samtidigt en växande utmaning när det gäller utrustningen. 

Produktionen av en dator kräver 22 kilo kemikalier, 1 500 liter vatten och genererar 1,2 ton gruv- och metallavfall. I all utrustning ingår metaller och mineraler som till stora delar utvinns i Kongo-Kinshasa, ofta under svåra förhållanden Världens sug efter guld, tantal, kobolt och andra råvaror har blivit grogrund för våldsamma konflikter där lokalbefolkningen får utstå obeskrivliga övergrepp. Trots olika insatser är frågan långt ifrån löst.

När datorn eller mobilen ska bytas ut uppstår enorma mängder elektronikavfall (53,6 miljoner ton globalt under 2019). Bara en femtedel av materialen tas om hand på ett hållbart sätt i dag. Det gör att vi ständigt utvinner nya råvaror, till skada för klimatet, naturen och med onödigt mänskligt lidande som följd.

Det här vill vi ändra på. Vi som undertecknar den här debattartikeln är några av Sveriges största företag och kommuner. Som aktiva i hållbarhetsinitiativet Atea Sustainability Focus, ASF, samarbetar vi sedan flera år för att påskynda utvecklingen mot en mer hållbar it-industri präglad av transparens, cirkulär ekonomi och hållbara materialflöden. Nu tar vi nästa steg där vi inte bara pekar på vilken utveckling vi vill se från industrin, utan också tar vårt ansvar som köpare och konsumenter. 

Tillsammans köper vi it-utrustning för omkring två miljarder kronor varje år. Det ger oss en enorm makt och möjlighet att påverka genom de val vi gör i våra inköpsprocesser. Vi vill använda den makten fullt ut genom att skapa affärsmässiga förutsättningar för it-industrin att påskynda en hållbar utveckling. 

Därför lanserar vi i dag ASF Leadership for Change, ett branschöverskridande initiativ för att skapa en ny praxis för hållbara it-inköp. Detta är startskottet för ett långsiktigt åtagande som vi menar blir ett viktigt bidrag till att begränsa klimatförändringarna till 1,5 grader i linje med Parisavtalet, värna mänskliga rättigheter och göra it-branschen mer cirkulär. 

Så här tänker vi gå till väga:

Sätta hårdare upphandlingskrav. Vi ska vara glasklara kring våra ambitioner och konsekvent välja tjänster och produkter som lever upp till kraven. Tiden då priset var den enda faktorn är förbi. Från och med nu ska hållbarhet vägleda våra inköpsbeslut eftersom det långsiktigt (men oftast även kortsiktigt) är det affärsmässigt bästa.  

Hitta och dela det som ger effekt. Inom ramen för initiativet kommer vi att dela med oss av hur vi arbetar med hållbarhet vid it-inköp så att metoder som är effektiva och gör skillnad kan användas av fler. Detta kommer regelbundet att förankras med industrin för att säkerställa att det vi gör verkligen driver förändring.

Skapa en rörelse. Vi som står bakom ASF Leadership for Change vill att initiativet blir en katalysator för en hållbar omställning inom it-industrin. Men om vi ska göra verklig skillnad måste vi bli fler som jobbar tillsammans och på likartat sätt. Därför bjuder vi nu in alla företag, organisationer och myndigheter som vill driva på för förändring att ansluta sig till initiativet.

Ständigt höja ribban. För att säkerställa att vi lyckas skapa den förändring vi önskar kommer vi årligen att ha en dialog med it-industrin. Baserat på den kunskapen kommer vi att kontinuerligt höja ribban och på så vis ständigt bidra till en positiv förflyttning. 

Produktionen av it-utrustning kan bara bli hållbar om vi som köper utrustningen visar att vi prioriterar det genom de val vi gör. Med ASF Leadership for Change använder vi vår gemensamma kraft och får samtidigt tillgång till viktig kunskap och effektiva metoder. Vi bjuder nu in fler aktörer, stora som små, att ta nästa steg tillsammans med oss.

Aidin Fanni
Avdelningschef IT-avdelningen, Chalmers tekniska högskola

Åsa-Pia Folkesdotter
Sustainability developer, Ikea

Katarina Gustafsson
Enhetschef, Hållbarhetsavdelningen, Uppsala kommun

Josefin Levander
Hållbarhetsansvarig för IT, Malmö stad

Eva Listi
CIO och IT-direktör, Systembolaget AB

Peter Nohrstedt
Hållbarhetschef, Adda Inköpscentral (före detta SKL Kommentus)

Per-Ola Ostréus
Category manager IT, Tetra Pak

Annika Ramsköld
Head of sustainability, Vattenfall

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.