Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Jämställdhet avgörande för att lösa klimatkrisen

Kvinnor i utvecklingsländer drabbas hårdast av klimatkrisen. De är samtidigt avgörande för att skapa förändring. Att ta beslut som erkänner kvinnors rätt till inflytande borde stå högt på dagordningen på klimattoppmötet COP25. Det skriver kooperationens biståndsorganisation We Effects styrelse.

Publicerad: 11 december 2019, 15:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Filta Natala i byn Hufwa i södra Zambia är en av miljontals kvinnor som är drabbade av svår torka. Hon är själv övertygad om att det är klimatförändringarna som är orsaken.

Foto: Ola Richardsson/We Effect


Nu är Cop 25 i gång, FN:s årliga klimatkonferens som bara blir mer akut viktig för jordens överlevnad för varje år som går.

Nu handlar det om att ta ansvar. Och att lyssna till dem som är mest utsatta.

Att ha jämställdhet framför ögonen vid förhandlingarna i Madrid är en väg till framgång för världens regeringar. Kvinnor på landsbygden i utvecklingsländer är en viktig källa till kunskap om hur klimatförändringarna drabbar människor i vardagen. Det är de som tar första smällen när klimatet ändras. Samtidigt är de ofta tidiga med att ta till sig nya tekniker och är en kraft att räkna med när det gäller att driva utvecklingen i rätt riktning. Tyvärr finns dessa kvinnor inte med vid förhandlingsbordet den här gången, men att föra deras talan måste stå högt upp på dagordningen på COP25.

Vi inom kooperationen i Sverige kommer alla från folkrörelser som har varit viktiga för välståndet i Sverige. Det är tillsammans med varandra som vi blir starka och kan forma ett mer hållbart samhälle. Detta förutsätter dock ett demokratiskt samhälle där mänskliga rättigheter som en självklarhet.

I många länder runtom i världen kämpar kvinnor och män för att få odla sin mark och få mat på bordet. Men de möter ofta hårt motstånd, när storskaliga ekonomiska intressen anser att bönderna står i vägen för plantager eller gruvor.

Svenska och europeiska företag som investerar i utvecklingsländer måste vara medvetna om problemen och arbeta för att bidra till lösningar. De måste säkerställa att ekonomisk vinning inte blir överordnat exempelvis jämställdhet och klimatpåverkan. Ett ansvarsfullt agerande från företag spelar en avgörande roll för miljontals människor, och är en förutsättning för att nå de globala målen till 2030. 

Alla svenska företag borde agera så att de kan berätta om det med stolthet. Det är viktigt för både ägare, kunder och personal. Alla ska kunna känna sig trygga med att företagens varor och tjänster stärker människor globalt, inte förstör deras möjligheter till en bättre framtid. I andra änden av näringskedjan finns människor som då blir mindre utsatta. Många av dem kvinnor på landsbygden, vars röster har haft så svårt att få komma till tals. 

De beslut som fattas – eller inte fattas – under COP25 har central betydelse för allas vår framtid. För att vi ska kunna andas och leva i ett bra klimat och under jämställda, värdiga förhållanden. Med röster från kvinnor i utvecklingsländer i tankarna hos de som sitter runt förhandlingsbordet i Madrid ökar chanserna att vi kan nå dit.

Tommy Ohlström
ordförande KF

Lotta Folkesson
styrelseledamot LRF

Anders Lago
ordförande HSB

Britta von Schoultz,
kommunikationschef Riksbyggen

Erica Lundgren
vd OK Västerbotten

Anna Tibblin
generalsekreterare We Effect

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.