Debatt
KD är ett hot mot Östersjöfiskens överlevnad
Sätt fiskekvoterna för Östersjön 50 procent lägre än vad som i dag bedöms vara maximal hållbar avkastning och inför ett permanent och generellt förbud mot bottentrålning i samtliga svenska vatten. Det tycker Gustav Hemming (C), skärgårdsregionråd och ordförande i det regionala fiskenätverket.
Publicerad: 7 september 2022, 14:04
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Gustav Hemming (C), skärgårdsregionråd, anklagar KD för att gynna industrifisket och vill se skärpta fiskekvoter och förbud mot bottentrålning. Foto: Hedda Jederud Grew
När riksdagens miljö- och jordbruksutskott i november 2021 röstade om ett antal åtgärder för att rädda fiskbestånden i Östersjön var Kristdemokraterna det enda parti som reserverade sig mot en utflyttning av trålgränsen. De hänvisade till att det behövs mer evidens och ytterligare utredning för en utflyttning. Är det inte evidens nog att både torsk- och strömmingsbestånd är nära kollaps och våra småskaliga yrkesfiskare som bedriver ett hållbart fiske går på knäna, Ebba Busch?
Under våren 2022 fattade regeringen till sist beslut om att flytta ut trålgränsen från fyra till tolv nautiska mil från den svenska Östersjökusten på prov i fem år. Detta är ett steg i rätt riktning även om mycket mer behöver göras för att rädda torsken, strömmingen och den urgamla, traditionella fiskenäringen längs hela Sveriges östra och södra kust.
Känner Kristdemokraterna inte frustrationen från både yrkesfiskare, boende, besökare och politiker i både Stockholms skärgård och i kustsamhällen, fiskelägen och skärgårdar från Ystad till Haparanda? Vi vill ha kvar både vår fisk, våra fiskare, våra rökerier och surströmmingsfabriker! I fjol var hela surströmmingsbranschen på väg att förlora sin årsproduktion på grund av att kustfiskare som traditionellt levererat råvaran inte hittade någon lämplig strömming i kustvattnen, samtidigt som industrifisket som i Sverige är baserat på Västkusten levde loppan och kunde skeppa allt de fiskade till Danmark där det sedan blev fiskmjöl.
Detta, Ebba Busch, är anledningen till att det behövs en utflyttning av trålgränsen. Vi tror att Sveriges invånare hellre ser strömmingen, torsken och laxen på ett bord i en lokal saluhall än som djurfoder hos våra grannländer. Inte minst med tanke på att matpriserna skenar i takt med en ökad inflation.
Centerpartiet anser att mer behöver göras för att rädda fisket, samt för att stötta de småskaliga fiskarna. En utflyttad trålgräns reglerar främst var fisk får fångas, inte hur mycket fisk som får fångas.
”Vi vill att fiskekvoterna för Östersjön sätts 50 procent lägre än vad som i dag bedöms vara maximal hållbar avkastning i syfte att skapa en säkerhetsbuffert och reducera överfisket. Vi vill även se ett permanent och generellt förbud mot bottentrålning i samtliga svenska vatten.”
Vi vill att fiskekvoterna för Östersjön sätts 50 procent lägre än vad som i dag bedöms vara maximal hållbar avkastning i syfte att skapa en säkerhetsbuffert och reducera överfisket. Vi vill även se ett permanent och generellt förbud mot bottentrålning i samtliga svenska vatten, där undantag endast kan medges när sådan trålning sker utan negativ inverkan på havsmiljön. Vi behöver också få till en mer hållbar förvaltning av säl och skarv genom reglerad licens- och skyddsjakt.
Centerpartiet vill värna Sveriges kustnära och småskaliga fiskeindustri, och inte, som Kristdemokraterna, bara på Västkusten. Det är viktiga företag som producerar mat och skapar jobb, företagande, besöksnäring i de ofta små lokalsamhällena. För att inte tala om mattraditioner i många av Sveriges landskap. Det är därmed viktigt för ambitionen om livskraftiga lokalsamhällen på landsbygd och i skärgård.
Att Kristdemokraterna så konsekvent och ihärdigt prioriterar de på västkusten baserade industritrålarna framför ett hållbart fiske och Östersjöns egna, hållbara och lokalt förankrade yrkesfiskare, väcker också oro för om riksdagsbesluten om utflyttad trålgräns och andra insatser för att rädda torsk och strömming kommer att kunna genomföras av en regering där Kristdemokraterna ingår.
Kristdemokraterna menar själva att de är ett parti som vill ”prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop”. I och med deras beslut i riksdagen verkar det som om den småskaliga fiskeindustrin, och tillgången till hållbar och närproducerad mat, inte ingår i den prioriteringen.
Gustav Hemming (C)
Skärgårdsregionråd och ordförande i det regionala fiskenätverket
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.