Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Klimatet har inte tid för konspirationsteoretiker”

Klimatet har inte tid för konspirationsteoretiker och klimatförnekare som inte förstår Sveriges och EU:s roll för en hållbar värld. Läget är akut – det är bråttom nu, skriver Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker och ledamot i miljöutskottet.

Publicerad: 4 november 2022, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När Sverige var EU-ordförande 2001 var Anna Lindh utrikesminister och ett resultat blev att EU ska integrera miljötänk i alla politikområden, skriver Heléne Fritzon.


Ämnen i artikeln:

EuModeraternaKlimatpolitikSverigedemokraternaSocialdemokraterna

Sverigedemokraternas klimatpolitik är knappt existerande och partiet kryllar av klimatförnekare som inte förstår Sveriges och EU:s roll för en hållbar värld. Kommer statsminister Ulf Kristersson (M) kunna ta ansvar när det är Jimmie Åkesson (SD) som håller i taktpinnen? Eller kommer den ambitiösa klimatpolitik vi socialdemokrater drivit helt kastas bort?

Jag var nog inte den enda som med ilska tog del av orden från Sverigedemokraternas riksdagsledamot Elsa Widding. ”Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd.” Hon pekar på att det gått inflation i ordet kris kopplat till klimatet. Jag blir mörkrädd. 

Klimatforskare världen över är överens – vi är mitt uppe i en klimatkris, och har varit länge. Det krävs modiga politiker och ambitiösa beslut om vi ska ha minsta chans att stoppa klimatkrisen. Klimatet har inte tid för konspirationsteoretiker och klimatförnekare som inte förstår Sveriges och EU:s roll för en hållbar värld. Läget är akut – det är bråttom nu. 

”Klimatet har inte tid för konspirationsteoretiker och klimatförnekare som inte förstår Sveriges och EU:s roll för en hållbar värld.”

Vi socialdemokrater driver aktivt att Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent. EU ska bära ledartröjan och visa vägen för resten av världen. Det krävs både ledarskap och handlingskraft. Inte minst när det svenska ordförandeskapet i EU under våren 2023 ska förhandla tunga lagstiftningar på klimatområdet. 

Frågan är dock hur regeringens arbete för den gröna omställningen kommer att gå när det är Jimmie Åkesson (SD) som håller i taktpinnen. Inget pekar på att omställningen kommer bli mer ambitiös. 

Innehållet i avtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna, ”slottsavtalet”, blev endast tre förslag under rubriken klimat. Tre förslag som egentligen bara är en fortsättning på tidigare regerings politik. 

Den enskilt viktigaste klimatåtgärden Sverige har som kan få ner utsläppen på kort sikt är reduktionsplikten. Smutsig bensin och diesel ska blandas ut med rena, gröna drivmedel från skogen och lantbruket. Den ska nu sänkas till EU:s miniminivå. Det kommer drastiskt öka utsläppen motsvarande 67 oljeeldade Karlshamnverk. Energimyndigheten och Klimatpolitisk rådet är tydliga med att reduktionsplikten är avgörande för att Sverige ska nå klimatmålen till 2030. Detta är inte ett problem för SD. Jimmie Åkesson (SD) sa nyligen i Agenda att det inte är så viktigt att uppnå 2030-målen.

”Att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå kommer drastiskt öka utsläppen motsvarande 67 oljeeldade Karlshamnverk.”

Liberalerna lovar i sitt valmanifest att inblandning av fossilfria bränslen ska fortsätta. Efter valet gör de tvärtom. Johan Pehrssons bevingade citat att man säger en sak innan ett val, och något helt annat efteråt stämmer till fullo. 

Vi socialdemokrater tar ansvar för klimatet. Olof Palme anordnade FN:s första miljökonferens redan år 1972. Ingvar Carlsson som statsminister var med och inrättade miljödepartementet år 1987 tillsammans med Birgitta Dahl som miljöminister. Ett departement som illa kvickt försvann nu när den nya högerkonservativa regeringen tog över makten. 

2001 hade Sverige ordförandeskapet i EU och då var Anna Lindh utrikesminister. Anna Lindh fick en framträdande roll när hon utöver freds- och säkerhetspolitiken valde att lyfta upp miljöfrågan på EU:s dagordning. Resultatet blev bland annat ett sjätte miljöhandlingsprogram och att EU ska integrera ett miljötänk i EU:s olika politikområden.  

”Anna Lindh valde att lyfta upp miljöfrågan på EU:s dagordning.”

Stefan Löfven dubblade Sveriges bidrag till FN:s gröna klimatfond med förståelsen om att det är vår generation som kan lösa krisen. Magdalena Andersson tog över och drev på för att Sverige och EU ska leda klimatarbetet. Genom en rättvis och ambitiös omställning skapar vi framtidens gröna jobb, i Sverige och i Europa.

I 50 års tid har vi Socialdemokrater varit pådrivande för en grön och hållbar framtid. Det ligger i vårt DNA. Vi har axlat ledarrollen i Sverige, i Europa och globalt. Tillåt mig tvivla över huruvida Ulf Kristersson kan göra detsamma när det är SD som håller i taktpinnen.  

Heléne Fritzon (S)
Delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev