Debatt
Klimatsmart resande efter pandemin kräver åtgärder nu
Vi är helt övertygade om att vi kommer resa och mötas igen. Och då behövs en transportkapacitet som klarar trycket när många människor vill resa klimatsmart tillsammans igen, skriver Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen och Björn Westerberg, branschchef Tågföretagen inom Almega.
Publicerad: 25 november 2020, 13:24
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag och Björn Westerberg, Tågföretagen.
I januari såg 2020 ut att bli ett av de bästa åren någonsin för oss som representerar företag som kör många människor till arbete, skolor, semestrar, evenemang och besök hos släkt och vänner. Kollektiva resor som bidrar till minskad miljöpåverkan, minskad trängsel i våra trafiksystem och gör det möjligt även för människor som inte kan eller vil resa i egen bil att nå fram till sitt mål.
Men det här året blev inte som något annat. Stora delar av alla de företag som kör persontransporter har gått igenom ett stålbad och många duktiga medarbetare har fått lämna sina jobb. Staten har redan stöttat drabbade företag med stora och välkomna stödpaket, men om inte stödåtgärderna förlängs och förbättras ytterligare så kommer ansträngningarna att ha varit förgäves i de branscher som ännu inte ser någon ljusning.
Nu i slutet av det år som började så lovande befinner vi oss på en helt ny spelplan där företagen som kör kämpar för sin överlevnad. Människor avråds återigen från att resa med den långväga, regional och lokala kollektivtrafiken annat än i undantagsfall och när det går att boka plats. Den kommersiella fjärrtrafiken har i vissa fall minskat med 90 procent och den upphandlade tågtrafiken med 50 procent vilket lett till stora fall i intäkter. Expressbussar samt turist- och beställningstrafiksbussar står i princip helt stilla, samtidigt som de behöver kunna köra i gång snabbt när vi återigen ska ta oss till konferenser, mässor, möten, semestermål, idrottstävlingar, evenemang eller när tågtrafiken står still och behöver ersättas, både vid planerade och oplanerade störningar.
Det blir allt tydligare att vi som arbetar med persontransporter, tillsammans med resebyråer, besöksnäringen, kultursektorn och mötes- och eventindustrin har en fortsatt mycket tuff tid framför oss. Vi är helt övertygade om att vi kommer resa och mötas igen. Och då behövs en transportkapacitet som klarar trycket när många människor vill resa klimatsmart tillsammans igen.
Ingen vet säkert när ett vaccin kan finnas tillgängligt eller hur människors resmönster långsiktigt förändras av Covid pandemin. Samtidigt vet vi genom vittnesmål från våra medlemsföretag att många människor hör av sig och frågar om hur och när de kan resa tryggt igen. Längtan efter att mötas, att besöka nya platser eller bara träffa arbetskamrater, släkt och vänner i verkliga livet igen är stark.
Därför uppmanar vi regeringen:
Förläng omställningsstödet också från årsskiftet, de träffar rätt i hårt drabbade företag och krisen tog inte slut i år.
Inrätta, likt Danmark och Norge, branschspecifika stöd till de hårdast drabbade näringarna i Coronakrisens spår, dvs rese- och besöksnäringen. Ge exempelvis ett direkt stöd för avställda turistbussar så att företagen finns kvar och Sverige, likt våra nordiska grannländer, kan ha en bibehållen persontransportkapacitet.
Ett riktat stödpaket till järnvägsbranschens ekosystem (stora och små operatörer, leverantörer, underhållsföretag, städföretag, m m) för att minska i risken för onödiga kvarhängande kostnader för såväl företag som samhället i stort så att en grön återstart kan genomföras.
Nedsättning av samtliga banavgifter under återstoden av 2020, exempelvis motsvarande vad flera europeiska länder redan infört och kreditering av samtliga banavgifter från årsskiftet 2019/2020.
Finansiellt stöd till operatörernas investering i ombordutrustning för det nya europeiska signalsystemet ERTMS.
Kompensera de regionala kollektivtrafikmyndigheterna fullt ut för förlorade biljettintäkter också kommande år och se till att de stöden också når trafikföretagen som kör så att vi kan bevara och säkra ett robust system för kollektivtrafiken.
Gör det möjligt för landets regioner att föra med sig överskott från i år till kommande års löpande verksamhetskostnader så som Sveriges kommuner och Regioner föreslagit, så att de statsbidrag som lämnats i år kan göra nytta för den regionalt upphandlade kollektivtrafiken även kommande år då Corona krisens effekter riskerar att dröja kvar för lång tid.
Anna Grönlund,
branschchef Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen
Björn Westerberg,
branschchef Tågföretagen inom Almega
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.