Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kommunernas långsamma digitalisering är ohållbar

En viktig – och enkel – del av Sveriges klimatomställning är att digitalisera. Fysiska försändelser av information med flyg, långtradare och bil tillhör en svunnen tid. I den utvecklingen är Sveriges kommuner sist i kön, skriver Anna Bäck, vd för Kivra.

Publicerad: 9 december 2020, 05:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Bäck vd för Kivra tycker det är dags att Sveriges kommuner börjar skicka digitala brev till sina medborgare.

Foto: Daniel Ivarsson


Sveriges kommuner skickar varje år runt 50 miljoner brev. Pappersbrev. Fysiska försändelser som ofta färdas åtskilliga mil i bil innan de slutligen hamnar i en brevlåda. I de flesta fall hamnar kuvertet strax därefter i en soppåse och brevet i pappersåtervinningen – och så åker de ut på vägarna igen.

De flesta utskick som görs av kommunerna är enkla att digitalisera. Att skriva ut, kuvertera och distribuera rutinartad information av till exempel kallelser, lönebesked och fakturor är onödigt, omständligt, dyrt och ohållbart. 

Mot bakgrund av det, och att regeringen satt upp som mål att det offentliga Sverige ska vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter, är det uppseendeväckande att så många kommuner i Sverige fortfarande enbart skickar fysisk post. Och att antalet minskar så långsamt.

En kartläggning som Kivra genomfört, och som publiceras i den nysläppta rapporten Vägen till framtidens post, visar att det i nuvarande takt kommer ta flera decennier innan kommunerna har slutat skicka ut brev på vägarna. Det är fortfarande nästan 200 kommuner som enbart gör fysiska utskick, bara 50 färre än för sju år sedan, en period då digitaliseringen i övriga samhället har gått i en rasande takt. Även i de kommuner där man börjat med digitala utskick utgör de fortfarande bara en bråkdel av de totala brevvolymerna. Sett över hela Sverige är det mindre än 1 procent av kommunernas totala brevutskick som distribueras digitalt.

Den långsamma utvecklingen är särskilt förvånande eftersom det ända sedan 2013 finns en statlig infrastruktur – Mina meddelanden – där kommunerna kan skicka digital post på ett säkert sätt till medborgare och företag. Dessutom har över hälften av alla vuxna svenskar en digital brevlåda, en andel som ökar snabbt. 

En opinionsundersökning som Kivra genomfört i samarbete med Kantar Sifo visar att sju av tio svenskar anser att kommuner, regioner och myndigheter bör skicka post digitalt i större utsträckning än i dag. 

Tyvärr är kommunernas långsamma digitalisering av post till sina invånare en illustration av att svenska myndigheter, regioner och kommuner inte alls är bäst i världen på att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter – snarare tvärtom.

Under hösten 2020 har det presenterats två stora internationella jämförelser som visar att Sverige halkar efter. eGovernment Benchmark 2020, EU-kommissionens rankning av de digitala förvaltningarna i Europa, visade att utvecklingen under de senaste två åren har gått långsammare i Sverige än i nästan alla andra europeiska länder. I samarbetsorganisationen OECD:s Digital Government Index, en jämförelse av medlemsländernas strategier och styrning för att digitalisera den offentliga förvaltningen, hamnade Sverige sist av 29 jämförda länder. 

Om Sverige ska ha någon möjlighet att ändra på detta, och lyckas med klimatomställningen, måste man börja med de lågt hängande digitaliseringsfrukterna. Kommunernas brev till sina invånare är förmodligen den samhällsfunktion som är allra enklast att digitalisera, med tanke på att den tekniska infrastrukturen finns på plats, allt fler svenskar har en digital brevlåda och att kommunerna skulle spara många miljoner per år på att slippa betala porto för fysiska försändelser.

Men då behöver staten peka med hela handen. I dagsläget är det frivilligt för kommuner, regioner och myndigheter att skicka sin post digitalt. Men sedan 2017 finns ett utredningsförslag på regeringens bord om att alla medborgare ska ha rätt att få myndighetspost digitalt, oavsett var i Sverige de bor. 

Regeringen har fortfarande inte genomfört förslaget. Nu är det dags.

Anna Bäck
vd, Kivra

Så här skickar du ett debattinlägg till Aktuell Hållbarhet

– Mejla direkt till debattredaktionen på debatt@aktuellhallbarhet.se.  

– Skriv max 4 000 tecken, inklusive mellanslag. 

– Skicka med ett foto på den person/personer som undertecknar inlägget. 

– Alla inlägg som når Aktuell Hållbarhet läses av debattredaktören. 

– Rubrik och ingress sätts av Aktuell Hållbarhet, men föreslå gärna en egen.

– Aktuell Hållbarhet tillämpar gängse debattregler för replik och slutreplik.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.