Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kräv halverat energibehov för att få del av stödet till flerbostadshus

Företagen i bygg- och installationsbranschen har en nyckelroll att spela när det gäller målet att halvera energianvändningen till 2030. Vi kan klara och samtidigt se till att förbättra inomhusmiljön. Men för att nå dit behöver regeringens stöd gå till åtgärder som skapar största möjliga nytta och leder till halverat energibehov, skriver sex branschföreträdare.

Publicerad: 8 december 2020, 08:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Från vänster första raden: Lotta Bångens, vd för Energieffektiviseringsföretagen, Mats Björs, vd för Swedisol, Mikael Castanius, vd för El- och Belysningsbranschen i Sverige, Britta Permats, vd för Svensk Ventilation, Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen och Johan Sjölund, verksamhetschef för Isoleringsfirmornas Förening.


EU har nyligen lanserat sin strategi för den kommande renoveringsvågen. I den ställer EU bland annat krav på miniminivå på energiprestanda för befintliga byggnader. De vill även öka renoveringstakten kraftigt.

Samtidigt lanserar regeringen ett nytt stöd för att minska energibehovet i flerbostadshus, något som ökar Sveriges möjligheter att nå energi- och klimatmålen och säkra en god folkhälsa. Regeringen har öronmärkt 4,3 miljarder kronor till stöd för renovering och energieffektivisering av flerbostadshus. Det är klokt.

EU:s planer och Sveriges uppsatta mål gör att frågan om energieffektivisering kommer att vara aktuell under lång tid framöver.

Energimyndigheten konstaterar att vi inte når målet om halverad energianvändning år 2030 jämfört med 2005. Officiell energistatistik visar att mellan åren 2005–2018 minskade energibehovet i flerbostadshus med 15 procent. Det finns alltså en hel del arbete kvar att göra och därför är det viktigt att åtgärdspaketen verkligen leder till minst en halvering.

Åtgärdspaket gör en halvering i energianvändning möjlig, där mer lönsamma åtgärder betalar mer investeringstunga åtgärder. Det har bland andra Energimyndighetens beställargrupp för bostäder, Bebo, visat. Enkla åtgärder som utbyte till modern belysningsteknik sparar upp till 90 procent av belysningselen. De hjälper då till att betala åtgärder som från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning, fasadisolering och fönster.

Företagen i bygg- och installationsbranschen har en nyckelroll att spela i detta. Vi kan halvera energianvändningen och samtidigt se till att förbättra inomhusmiljön. För att nå dit behöver regeringens stöd gå till åtgärdspaket som skapar största möjliga nytta. Åtgärderna bör ha följande gemensamma nämnare:

– tillsammans halverar byggnadens energibehov

– minskar behovet av el och värme på vintern

– hjälper flerbostadshusägarna att anpassa användningen efter tillgången på energi

– leder till bättre inomhusmiljö

– ger god långsiktig lönsamhet.

Till detta bör läggas mätning, uppföljning och optimering för att åtgärderna ska minska energibehovet i praktiken. Idag är väldigt lite fokus på att byggnaden i slutändan verkligen fungerar optimalt, utifrån de teoretiska modeller man satt upp. Nuvarande regelverk har inga skarpa krav på att mäta en byggnads verkliga energiprestanda. Vi behöver alltså komplettera med åtgärder inom mätning och fastighetsautomation för driftövervakning, för att säkerställa låg energianvändning och minskat effektbehov på sikt.

Ur folkhälsosynpunkt behöver renoveringar även leda till bättre inomhusmiljö. Idag är vi inomhus 90 procent av vår tid. Samtidigt klarar 50 procent av våra flerbostadshus inte kraven på luftomsättning. En god inomhusmiljö för de boende bidrar till den allmänna folkhälsan och på sikt minskar kostnaderna för hälsovård.

Vi behöver tänka på kommande generationer och hantera klimatkrisen nu. För att kunna möta målet om max 1,5°C temperaturökning måste regeringen kräva en halvering av energibehovet i det kommande stödet. Det ger goda förutsättningar för att även klara klimatkrisen.

Britta Permats,
vd Svensk Ventilation

Ola Månsson,
vd Installatörsföretagen

Johan Sjölund,
verksamhetschef Isoleringsfirmornas Förening

Lotta Bångens,
vd Energieffektiviseringsföretagen

Mats Björs,
vd Swedisol

Mikael Castanius,
vd El- och Belysningsbranschen i Sverige

Så här skickar du ett debattinlägg till Aktuell Hållbarhet

– Mejla direkt till debattredaktionen på debatt@aktuellhallbarhet.se.  

– Skriv max 4 000 tecken, inklusive mellanslag. 

– Skicka med ett foto på den person/personer som undertecknar inlägget. 

– Alla inlägg som når Aktuell Hållbarhet läses av debattredaktören. 

– Rubrik och ingress sätts av Aktuell Hållbarhet, men föreslå gärna en egen.

– Aktuell Hållbarhet tillämpar gängse debattregler för replik och slutreplik.

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.