Debatt
Kristerssons besatthet av kärnkraft är en skymf mot dagens unga
Det är varje partis yttersta ansvar att ha en genomtänkt och ansvarsfull politik som kan ge unga hopp om framtiden. Omställningen behöver inte bara ske omedelbart och vara långsiktig utan behöver även beröra fler ämnen än energi, skriver Fanny Jönsson, kommunikatör och fristående skribent.
Publicerad: 21 februari 2022, 16:04
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Fanny Jönsson ser det som oansvarigt att vilja utöka kärnkraften. Foto: Simon Högborg Rosengren
Läget är spänt i Europa. Ryssland avancerar allt snabbare mot Ukraina och för några veckor sen hade vi ryska fartyg utanför Gotland. I samma veva fick polisen samtal efter samtal om drönare som flög över Sveriges kärnkraftverk. Det var inte en slump. Sveriges stora sårbarhet är det faktum att vi fortfarande har ett beroende av kärnkraft i vårt land. Det gör vår nation oerhört ömtålig ifall någon utomstående makt någonsin skulle vilja skada Sverige. För oavsett politisk hållning så vet alla: om något går fel i ett kärnkraftverk, då kan det gå väldigt väldigt väldigt fel. Att flera riksdagspartier då vill utöka kärnkraften är ofattbart och oansvarigt.
I den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPPC, står det att när vi nu går mot en allt varmare värld, så kommer en av konsekvenserna vara mer extremväder. Hur mycket orkaner, torka, kraftiga skyfall du kommer få uppleva beror på var på planeten du bor, men även hur mycket medeltemperaturen på jorden ökar. Sverige är inte förskonat från den här förändringen. Precis som vi såg i Tyskland, England och Belgien i somras, så kan översvämningar ske i Europa. Konsekvenserna av en varm och torr sommar såg vi redan 2018. Samtidigt smälter glaciärerna allt fortare och havsnivån ökar, vilket är ett hot mot jordens alla kustsamhällen. I denna allt mer instabila värld kommer vi se en ökad mängd människor på flykt. Det gör vi redan i dag. Mycket tyder på att inte bara vädret, utan även säkerhetsläget kommer vara mer instabilt i framtiden.
Förstörelsen av vår planet är inget mindre än ett existentiellt hot. Att behandla det som något annat är ett hån mot nutida och framtida generationer. Även om energipolitiken är av yttersta vikt för att lösa klimatfrågan, så behöver svenska politiker ”look up” och sluta desinformera väljare med photoshoppade bilder på vindkraftsparker för att få igenom sin kärnkraftspolitik. I stället bör varje parti, utan photoshops inblandning, redovisa exakt hur deras övergripande politik ska hjälpa till att hålla uppvärmningen under under två graders uppvärmning i enlighet med Parisavtalet som Sverige förbundit sig att följa. I dag ligger uppvärmningen redan över en grad. Omställningen behöver alltså inte bara ske omedelbart och vara långsiktig, utan den behöver beröra fler ämnen än energi. Det behövs inget mindre än ett systemskifte.
Enligt en studie i Nature, som publicerades förra året, så lever hälften av världens ungdomar med klimatångest och är djupt oroliga för sin framtid. Det är varje partis yttersta ansvar att ha en genomtänkt och ansvarsfull politik som kan ge dessa unga hopp om framtiden.
”Det är varje partis yttersta ansvar att ha en genomtänkt och ansvarsfull politik som kan ge dessa unga hopp och framtiden.”
Det är givetvis fruktansvärt att människor runtom i vårt land nu behöver vända på slantarna på grund av dyra elräkningar. Men med dagens utveckling så är det tydligt att vi inte heller kan göra oss beroende av rysk gas eller andra fossila bränslen. Men att expandera kärnkraften kommer inte lösa problemet på lång sikt. Mer kärnkraft blir snarare ett långvarigt säkerhetsproblem med avfall som behöver förvaras i 100 000-tals år. Frågar du Finländarna, vars nya kärnkraftverk också blev världens näst dyraste byggnad, är det inte en billig lösning heller.
Det spända läget som vi i Europa nu upplever kan möjligtvis bli allt mer återkommande i en värld där klimatförändringarna ökar. Dagens ungdomar är redan oroliga över hur klimatförändringarna kommer påverka deras framtid. Att spä på den oron genom att utöka kärnkraften är varken en långsiktig eller särskilt säker lösning.
Fanny Jönsson
Kommunikatör och fristående skribent
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.