måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Läkemedelsproduktion får inte göra människor sjuka

Varje gång ett läkemedel kan göra skillnad i en människas liv är det fantastiskt. Men det är hög tid att göra något åt läkemedlens beska baksida, skriver tre Miljöpartister och efterfrågar grundläggande miljökrav på hur läkemedel som får säljas i Sverige är producerade.

Publicerad: 2 oktober 2020, 13:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Maria Gardfjell, miljöpolitisk talesperson (MP), Pernilla Stålhammar, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson (MP) och Amanda Palmstierna, ledamot i EU-nämnden och talesperson för cirkulär ekonomi (MP). Foto: Miljöpartiet


Det finns en mycket allvarlig hälsoparadox kopplat till våra läkemedel. De mediciner vi i Sverige använder för att bli friska gör människor i andra delar av världen sjuka. Miljökraven vid framställningen är ofta bristfällig och många läkemedelsfabriker dumpar restavfall i sjöar och vattendrag som lokalbefolkningen använder i sin vardag. Detta orsakar allvarliga hälso- och miljöproblem.

I en kampanj förra året lät ett apoteksbolag tillsammans med forskningsinstitutet Rise samla in vatten i indiska Hyderabad, som är ett nav för läkemedelstillverkningen, och skapa ett konstruerat läkemedel av de olika substanser som fanns i vattnet och som kom från läkemedelsfabrikerna. Resultatet blev ett piller innehållandes bland annat läkemedel mot HIV, bröstcancer, svamp, epilepsi och tunga smärtstillande.

Varje gång ett läkemedel kan göra skillnad i en människas liv är det fantastiskt. Men det är hög tid att göra något åt läkemedlens beska baksida och bristen på miljökrav.

Läkemedelssektorn släpar efter när det gäller miljöhänsyn i delar av världen. Vi måste börja ställa krav. Det behövs grundläggande miljökrav på hur läkemedel som får säljas i Sverige är producerade. Vattnet i Hyderabad förgiftar människors och djur. Men det är inte den enda platsen i världen. Det finns många. De läkemedel vi använder ska inte göra andra sjuka.

Generikasystemet måste miljösäkras. Idag finns det regler som gör att apoteken regelmässigt byter ut läkemedel mot ett billigare med samma substans. Inga miljökrav ställs. Systemet driver utvecklingen åt helt fel håll och förvärrar kontinuerligt situationen i andra delar av världen. Det premierar billigast, ger ingen drivkraft att ställa krav på rening och sätter käppar i hjulen för de företag som vill och försöker ta ansvar.

Miljöpartiet har drivit fram en satsning i statsbudgeten för 2021 för att ta fram en försöksverksamhet med en miljöpremie inom läkemedelsförmånssystemet. Det är ett viktigt steg för att senare också kunna miljösäkra hela generikasystemet.

EU måste ställa tuffa miljökrav på läkemedel. EU:s läkemedelslagstiftning medger i nuläget inga möjligheter att ställa miljökrav relaterade till tillverkningen av läkemedel. Om EU som en så stor användare ställer krav kommer det att få kraftig följdverkning i hela världen. Miljöpartiet driver på både i EU-parlamentet och från regeringen.

Regionerna måste ställa skarpa och tydliga miljökrav vid upphandling av läkemedel som används inom vården. Vi vill skärpa Lagen om offentlig upphandling så att en upphandlande myndighet enligt 4 kap § 3 ska beakta miljöhänsyn, det räcker inte med bör. Vi vill också uppdra åt Läkemedelsverket och Upphandlingsmyndigheten att ge ett vässat stöd till regionerna och andra på området att systematiskt och grundligt ställa alla miljökrav som kan ställas i upphandlingen.

Det finns en vilja och ett ansvarstagande hos många läkemedelsföretag som verkar i Sverige när det gäller miljöfrågor och Läkemedelsindustriföreningen LIF som har utvecklat miljöklassificeringssystemet för FASS.se förespråkar lagstiftning för hållbarhetsarbete.

Världens befolkningsökning och en ökande levnadsstandard kommer att ställa krav på mer läkemedel. Om inte miljölagarna skärps är det uppenbart att problemen kommer att eskalera. Sverige och EU kan ta täten genom att premiera och ställa krav på miljöansvar i produktion av läkemedel. Det har vi allt att vinna på, både människor och natur världen över.

Pernilla Stålhammar,
hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson (MP)

Amanda Palmstierna,
ledamot i EU-nämnden och talesperson för cirkulär ekonomi (MP)

Maria Gardfjell,
miljöpolitisk talesperson (MP)

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev