måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Låt HR ta en ledande roll i jämställdhetsarbetet – och gör 8 mars till bokslutsdagen

Publicerad: 7 mars 2023, 15:00

En jämställd verksamhet stärker varumärket , lönsamhet och ger gladar medarbetare, skriver Mari Duni, Nordenchef för Personio Foto: Pressbild

På internationella kvinnodagen finns tillfälle att fira de framsteg som gjorts på jämställdhetsområdet, men också samla kraft för det fortsatta arbete som behövs. En fråga som också kan ställas denna dag är vem och vilka i företaget som ska driva jämställdhetsfrågorna. Det menar Maria Duni, Nordenchef på Personio.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

AHr

Aktuell Hållbarhet redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


Jag menar att personalavdelningen har en unik möjlighet och kanske ett unikt ansvar att främja jämställdheten inom sina organisationer. Visst, chefer och ledning har och tar i många företag sitt ansvar för att utvecklingen ska gå åt rätt håll, men de har även många andra saker på bordet. HR-avdelningen, däremot, har ett strategiskt imperativ att säkra organisationens tillgång till kompetenta medarbetare. Fler och fler HR-chefer tar också plats i företagets ledningsgrupp och har därför större mandat för sina kärnfrågor.

Argumenten för ökad jämställdhet på arbetsplatsen är välkända, både de moraliska och de ekonomiska. I våra dagar är de dock inte lika självklara som för femtio år sen. Det innebär att HR också har en viktig uppgift att påminna sin organisation om varför jämställdhetsarbetet behövs och vilka fördelar det ger företaget.

31 procent av de svenska företagen säger att jämställdhet fått ökad prioritet hos dem

I Sverige är läget mycket gott för krafttag runt jämställdhet. I vår nordiska undersökning förra året svarade 31 procent av de svenska företagen att jämställdhet fått ökad prioritet hos dem. För samtliga länder är snittet 23 procent. Majoriteten av de svenska företagen för också jämställdhetsstatistik (74%) men bara 31 procent uppger att de följer upp sina jämställdhetsmål. Den sista siffran är ju inte jättehög, så här finns uppenbarligen saker för HR-avdelningen att sätta tänderna i.

Därför kan det vara bra att inventera argumenten för ökad jämlikhet på arbetsplatsen litet djupare. Nu släpper jag de moraliska argumenten en stund för att bara ta sikte på vilka fördelar som jämställdhet ger för företag:- 

– Företag med bättre könsbalans tenderar att prestera bättre ekonomiskt. Tyngsta argumentet mot högsta ledningen?

– Bättre beslutsfattande. Med en jämn representation av båda könen minskar risken för grupptänkande och det blir mer sannolikt att beslut fattas med bredare perspektiv.

– Lika representation av män och kvinnor bidrar till innovation och kreativitet, bland annat genom bredare perspektiv, fler erfarenheter och andra idéer.

– När anställda känner att de behandlas rättvist och har lika möjligheter ökar trivseln på jobbet och sannolikheten att medarbetare väljer att stanna kvar.

– Genom att främja jämställdhet kan företag attrahera topptalanger från en bredare pool av kandidater och få de befintliga talangerna att vilja fortsätta karriären där.

– Bättre rykte. Företag som prioriterar jämställdhet betraktas positivt av såväl kunder som allmänhet, och bidrar därmed till varumärket.

Varför inte låta internationella kvinnodagen både fungera som startskott för organisationens jämställdhetsår och det datum då föregående års jämställdhetsarbete redovisas och diskuteras brett inom företaget? Visst är det bra att vi har en dag för att uppmärksamma jämställdheten, men ännu bättre är att kavla upp ärmarna och fortsätta det viktiga jämställdhetsarbetet i praktiken.   

Maria Duni 

Nordenchef för Personio, som hjälper små och medelstora företag att automatisera sina HR-processer.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev