Debatt
Låt oss slippa fler nyårslöften om klimatet
Plastpåseskatt och pant på mobiler i all ära, men som lösningar på klimatutmaningen duger de bara till två saker: att skapa förändringar på marginalen och reta väljare lagom lite. Cirkulär ekonomi handlar om vilket ekonomiskt system vi ska ha och behöver genomsyra hela politiken. Det skriver Elin Bergman, Cradlenet, och Ann-Sofie Granzell, CirEko och uppmanar politikerna att genomföra det som partierna är eniga om.
Publicerad: 12 januari 2022, 11:27
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ann-Sofie Granzell, Cireko och Elin Bergman, Cradlenet, vill att politiker ska genomföra sina egna förslag om cirkulär ekonomi, där stor samsyn råder. Foto: Pressbilder
Klimatpolitiken är som nyårslöften: rik på visioner men tunn på genomförande. I detta valår vill vi slippa höra fler löften och se förslag på konkreta åtgärder. Förutsättningarna finns. Vår kartläggning visar att partierna är eniga om mycket.
I dessa tider av nyårslöften är det lätt att dra paralleller till klimatpolitiken. Att lova är lätt, såsom att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland eller klimatneutralt till 2045.
Problemet med nyårslöften är dock inte visionerna, utan genomförandet. Att det även gäller klimatpolitiken blev smärtsamt tydligt när vår nya miljö- och klimatminister i en intervju i DN meddelade att hon befarar att målen inte kommer att nås. Detta är märkligt eftersom politikerna redan sitter på stora delar av lösningen – att ett hållbart och klimatneutralt samhälle nås genom den resurseffektiva cirkulära ekonomin.
”Att det även gäller klimatpolitiken blev smärtsamt tydligt när vår nya miljö- och klimatminister i en intervju i DN meddelade att hon befarar att målen inte kommer att nås.”
Detta gäller i synnerhet Sverige som har en hög konsumtion. Vi ser oss gärna som ett förebildsland, men i Sustainable Development Index, som mäter mänsklig utveckling i relation till konsumtionsbaserade koldioxidutsläpp och resursförbrukning, hamnar vi på plats 146 av 165 av världens länder.
Att partierna vet detta framgick i Cradlenets och CirEkos kartläggning där alla uppgav att de prioriterar cirkulär ekonomi. Deras visioner för det cirkulära samhället fick också högt betyg. Samtidigt stod det klart att styrmedelsförslagen inte är i linje med visionerna.
Det håller inte längre. Nu när vi går in i ett valår måste partierna visa handlingskraft. Nedan finns fyra förslag på hur detta borde ske. Nu återstår bara frågan vilket parti som vågar skippa de svaga nyårslöftena och genomföra sin egen vision.
1. Kommunicera visionerna. Vår kartläggning visar att visionerna både finns och är bra, men väljarna får sällan höra om helhetsbilden utan serveras bara enstaka lösningar på enskilda problem.
2. Sätt mål om minskad resursförbrukning. Vi kan inte nå klimatmålen om vi inte förändrar konsumtionen. Nyckeln till det är att frikoppla resursförbrukning från välstånd, och då behövs tydliga mål och planer som leder oss dit.
3. Främja omställningen för små och medelstora företag. Trots att 99,9 procent av alla företag i Sverige är små eller medelstora glöms de ofta bort när styrmedel ska utformas. Det är olyckligt, för det är många gånger de som driver omställningen. I en rapport från Delegationen för Cirkulär ekonomi, som Cradlenet och CirEko varit med och tagit fram, listas 32 förslag på åtgärder som kan släppa fram kraften hos dessa företag.
4. Slopa signalpolitiken. Plastpåseskatt och pant på mobiler i all ära, men som lösningar på klimatutmaningen duger de bara till två saker: att skapa förändringar på marginalen och reta väljare lagom lite. Cirkulär ekonomi handlar om vilket ekonomiskt system vi ska ha och behöver därmed genomsyra hela politiken.
””Allt som behöver hända nu är att partierna genomför sin egen politik.”
Politik är det möjligas konst, och ovanstående är mer än möjligt. Visionerna finns. Dessutom visade vår kartläggning att partierna är eniga om mycket som rör cirkulär ekonomi, såsom ökat producentansvar, tydliga kriterier för när avfall upphör att vara avfall samt bättre möjligheter till återbruk och reparationer. Allt som behöver hända nu är att partierna genomför sin egen politik.
Elin Bergman
Operativt ansvarig och vice ordförande Cradlenet
Ann-Sofie Granzell
Operativ ordförande CirEko
Fotnot:
Kartläggningen av partiernas cirkulära ambitioner genomfördes av Cradlenet och CirEko. Samtliga riksdagspartier bjöds in att svara på en enkät. Alla utom Sverigedemokraterna svarade.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.