Debatt
Mål om 100 procent förnybart fullt möjligt
I dag handlar det om att byta ut förnybart till fossilfritt, för att ha kvar kärnkraften. Att sluta bränna fossila bränslen verkar dock alla fortsatt vara överens om. Stockholm Exegers nyhet nyligen om att de lägger ned sitt kolkraftverk i Värtan efter denna vinter, visar att det händer i praktiken. Vi på Solkompaniet menar att den snabba utvecklingen för solel gör att målet om 100 procent förnybart är fullt möjligt.
Publicerad: 19 december 2019, 20:40
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det har hänt mycket för solelen i Sverige sedan 2016 då energiöverenskommelsen slöts. Vi har fått en solelboom på villataken och de stora fastighetsägarna som var tidigt ute med solel har fått upp farten kraftigt. Nya aktörer som Ikea har börjat sälja solceller och OKQ8 har köpt den största solcellsgrossisten. Tillsammans gör detta att det mål som Solkompaniet och de andra i nätverket Solelkommissionen satt upp om att solel på våra byggnader ska stå för 10 procent av elbehovet i Sverige 2030 kommit mycket närmare. Det innebär 13 terawattimmar solel, som kommer tillföras där de förbrukas, det vill säga det krävs inga nya elnätsinvesteringar för denna förnybara elproduktion. Istället minskas belastningen på elnäten sommartid när våra krav på mer kyla sommartid kan lösas med lokal solel.
Sedan 2016 har det även hänt mycket på förbrukarsidan. Elektrifieringen av transportsektorn och industrin kommer att kräva många nya terawattimmar el. Vi har fått flera stora datacenter till Sverige och Northvolts satsning på en gigantisk batterifabrik. Allt är en del i omställningen till ett helt förnybart energisystem, men som också kräver mycket mer el.
Det har hittills bara byggts enstaka solelparker i Sverige, men sedan Varberg Energis park invigdes sommaren 2016 har det börjat hända saker även inom parker. I år har det kommit beslut på att bygga Sveriges största solelpark flera gånger. Det visar att solelparker också är på gång eftersom produktionskostnaden från en större solelpark nu är nära sig dagens elpris för första gången i historien. Samtidigt har vi mycket låga räntor som dessutom gärna söker sig till gröna investeringar. Vår syn är därför att utbyggnaden av solelparker kommer öka kraftigt de närmaste åren.
Vindkraften har haft en mycket snabb utveckling och vi når i år 20 TWh för att redan om tre år vara uppe i 40 TWh. Vindkraft och solel kompletterar dessutom varandra väldigt bra som syns i grafen. Den är gjord efter den vindkraftsproduktion på 20 terawattimmar som vi har i dag i Sverige, beräknat för hur det blåst i genomsnitt de senaste fem åren. Grafen visar med stor tydlighet att solelen behövs på sommaren, speciellt som den nya efterfrågan som elektrifieringen innebär har en jämn fördelning över året.
Solelparkerna kan dessutom byggas i södra Sverige där elbehovet är som störst. Då belastar vi inte stamnätet, där det i dag finns flaskhalsar som begränsar överföringen från elproduktionen i norr. Vår bedömning är att det kan byggas tio terawattimmar i solelparker fram till 2030. Solelparker är yteffektivt och det krävs inte mer än två procent av åkermarken i södra Sverige för att producera tio terawattimmar. Två procent är samma yta som slutat användas för jordbruk under de fem senaste åren. Det finns med andra ord gott om mark för solelparker. Och ytan som används hålls öppen och kan när solelparken producerat färdigt åter användas för odling.
Vår prognos på Solkompaniet är att solel totalt, på byggnader och i solelparker, kan stå för minst 20 terawattimmar år 2030. Det innebär att den kan växa lika snabbt som vindkraften gjort de senaste tio åren. Och tillsammans med vindkraften göra det möjligt att nå Energiöverenskommelsens mål om ett 100 procent förnybart elsystem. Ett mål som vi naturligtvis tycker ger utmärkt vägledning till ett mer hållbart samhälle.
Johan Öhnell,
ordförande, Solkompaniet
Axel Alm,
vd, Solkompaniet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.