Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Miljömålen nås om vi är överens om hur världen ser ut

Genom att utgå ifrån hur det faktiskt ser ut, och tillämpa all den förmåga och kompetens Sverige besitter, skulle cirkulära flöden kunna uppnås som gynnar alla miljömålen. Det skriver Jonatan Gehandler, forskare som de två senaste åren studerat återvinningsområdet.

Publicerad: 20 januari 2021, 14:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonatan Gehandler, forskare inom rikshantering,


Bra policy utgår ifrån hur verkligheten ser ut. Ett bra exempel är Nollvisionen som dåvarande Vägverket utvecklade på 90-talet. Utgångspunkten är att människan är felbar och att de som designar systemet bär ansvaret för att vägsystemet felar säkert. En frestande tanke vore annars att utgå ifrån att det system som Vägverket förvaltade och tagit fram var perfekt och att det var den felande människan som var problemet.

Kemikalieinspektionen har som strategi att kretslopp ska vara giftfria. Detta vore givetvis fantastiskt. I en värld där vi inte kom på några nya ämnen, hade perfekt kunskap om alla ämnen som användes och kunde reglera den globala användningen av kemikalier så att alla produkter var giftfria skulle det även vara möjligt. Detta skulle dock i princip innebära en stagnerad och stationär värld. 

Så ser inte verkligheten ut. Vi kommer ständigt på nya ämnen. Vi har lite eller ingen kunskap om en majoritet av alla de hundratusentals kemikalier som redan i dag används, samt har ingen global reglering av produkter och kemikalier. Det betyder att vi, i takt med att ny kunskap om dessa ämnen långsamt växer fram, upptäcker att ämnen som redan finns i olika produkter innehåller gifter. Detta betyder att en majoritet av de materialströmmar som vi av resurs- och klimatskäl vill cirkulera kommer innehålla vissa halter av farliga ämnen.

Det betyder att en strategi som säger att bara rena materialströmmar ska återvinnas i stort kommer hålla fast oss i linjära materialflöden vilket leder till att stora mängder nya råvaror måste brytas och stora mängder avfall måste hanteras genom förbränning eller deponering, med katastrofal miljöpåverkan i from av utsläpp av miljögifter och växthusgaser. Detta är i det långa loppet och ur ett globalt miljöperspektiv kontraproduktivt och gynnar inga miljömål, inte ens miljömålet som handlar om en Giftfri miljö.

En rimlig strategi för kretslopp behöver i stället utgå ifrån den verklighet vi lever i; det vill säga. vi kommer ständigt upptäcka att materialströmmar innehåller vissa halter av miljöfarliga ämnen. En rimlig strategi gör det bästa av denna situation och handlar om när och hur vi på bästa sätt kan hantera våra materialströmmar här och nu. Givet den kompetens Sverige besitter i form av cirkulära innovatörer, återvinningsföretag, miljöriskanalytiker och miljövetare kan ett system skapas som ger en säker (men inte giftfri) cirkulering av material som i det långa loppet gynnar alla miljömålen.

Jonatan Gehandler,
forskare inom rikshantering 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.