fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Miljötillsynen behöver förstärkas

Miljöbrottslingar struntar i kommungränser och ligger hela tiden steget före. Därför krävs en starkt förbättrad utbildning av tillsynspersonsalen och ökade resurser som lockar de duktigaste till tillsynstjänsterna samt en ny organisation som är oberoende och skyddad mot yttre påtryckningar, skriver Högni Hansson miljöchef under närmare 40 år, ansvarig för utbildning av miljöinspektörer under 14 år.

Publicerad: 18 juni 2021, 08:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Högni Hansson är tidigare miljöchef och ansvarig för utbildning av miljöinspektörer i många år.

Foto: privat


Ämnen i artikeln:

MiljöbrottPolitik

Vi har sett ett antal stora fall av brottslig avfallshantering på senaste tiden. Miljöåklagare Helena Eckerrot Flodin säger i en intervju i Aktuell hållbarhet att hon ser ett systemfel där tillsynsmyndigheterna saknar kontrollansvar inom avfallsbranschen. 

Åklagaren menar att man måste fundera på om systemet med egenkontroll ska fortsätta. Åklagaren har rätt i att enbart egenkontroll inte leder till att miljön skyddas. Egenkontroll utan extern tillsyn eller kontroll hjälper inte utom mot de laglydiga.

Åklagaren har dock fel när hon påstår att tillsynsmyndigheterna saknar kontrollansvar inom avfallsbranschen. Tillsyn enligt miljöbalken är uppdelat mellan olika myndigheter där de ansvariga är utpekade. Tillsynen över avfallsbranschen är kommunernas ansvar utom när det gäller tillståndsprövade verksamheter. Där hittar vi felet.

Avfallsfrågorna har blivit en viktig inkomstkälla för den kriminella sektorn. Det har tillkommit ett stort antal regler på avfallsområdet bland annat för att få bukt med denna del av den kriminella verksamheten.

Det verkar som Sverige inte har hängt med utan låter den svagaste länken i tillsynskedjan ta hand om den svåraste delen av tillsynen. De som satsat på avfallshantering av kriminella skäl har både resurser och fast vilja, inte att ta hand om avfallet utan att på ett smidigt och billigt sätt kringgå bestämmelserna. 

Kommunernas tillsyn är dessutom begränsad till den egna kommunen och motparten arbetar gärna utan hinder över kommungränserna. Alla som sysslar med miljöfarlig verksamhet har intresse av att inte lägga ner enligt dem onödiga utgifter, men både moral och risken för att bli upptäckt och straffad håller tillbaka de flesta företag att ta för många risker. 

De som har kriminalitet som yrke har inga sådana spärrar. Upptäkstrisken är försumbar och tillsynen utan kraft. Om det skulle gå så långt att det leder till åtal är påföljden så lindrig att det kan falla inom en rimlig risk för den åtalade. Allt fler får strafföreläggande som gör att man slipper hamna i domstol, och troligen blir det bara företagsbot som kan vara en bråkdel av det man har tjänat på brottet.

Vad kan man göra åt detta? Uppenbarligen behöver tillsynen förstärkas kraftigt.

Grundattityden till tillsynen som EU i allt större utsträckning har börjat kalla kontroll behöver ändras och accepteras som en nödvändig och viktig del av arbetet för en bra och hållbar miljö. Det går att jämföra miljötillsynen med den ekonomiska brottligheten där ett omfattande kontroller åläggs både de institutioner, företag och vanligt folk för att förhindra att de kriminella stärks med illegala pengar. Avfallshanteringen är inte ny, men en växande sektor inom den kriminella ekonomin.

Detta kräver en ny organisation av tillsynen som inte bryr sig om kommungränser och som är oberoende och skyddad mot yttre påtryckningar. Det krävs en starkt förbättrad utbildning av tillsynspersonsalen och ökade resurser som lockar de duktigaste till tillsynstjänsterna samt en förbättrad miljöbrottsbekämpning som gör miljöbrott olönsamma. En omfattande reglering finns på området, men den är meningslös om man inte kontrollerar att den följs.

Högni Hansson
tidigare miljöchef och ansvarig för utbildning av miljöinspektörer 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MiljöbrottPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev