Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

MSC bidrar till biologisk mångfald och uppfyllandet av hållbarhetsmålen

I morgon den 22 maj är det den Internationella dagen för biologisk mångfald, instiftad av FN för att öka förståelsen om behovet av artrikedom. Linnéa Engström programdirektör, MSC Östersjöregionen och Skandinavien, tar tillfället i akt för att lyfta vikten av ett hållbart fiske och uppsatta mål om biologisk mångfald ska nås.

Publicerad: 21 maj 2021, 07:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linnéa Engström programdirektör, MSC Östersjöregionen och Skandinavien lyfter behovet av hållbart fiske inför den Internationella dagen för biologisk mångfald.

Foto: MSC och piola666 Getty Images


Den stora artdöden har ytterligare förstärkt insikten att akut stoppa de eskalerande förlusterna av biologisk mångfald. I FN:s strategi för biodiversitet och Aichi-målen används MSC-certifieringen som en indikator. 

MSC:s standarder rekommenderas också av FN som ett sätt för företag att uppfylla de globala hållbarhetsmålen.  MSC samlar global bästa praxis för hållbart fiske och bidrar på så sätt till uppfyllandet av hållbarhetsmål 2, 8,12, 14, 17 för att nämna några.   

MSC har i dag en nyckelroll för att hjälpa företag och regeringar att uppnå FN:s hållbarhetsmål genom att ge vägledning för bästa praxis. Företag sätter den blå fisken på sina produkter och konsumenter köper dessa, och på sätt skapas incitament för certifierade produkter.  

I och med att förvirringen ökar runt olika klimat- och miljöpåståenden på marknaden får trovärdiga miljömärkningar en allt viktigare roll att spela. En trovärdig miljömärkning står för 1) full transparens i processen, 2) involverar många olika intressenter i certifieringen, 3) bygger på forskning och 4) sköts av en tredje part, oftast en revisionsbyrå.  

Vikten av ett helhetsperspektiv på ekosystemen är något som MSC arbetat för länge då vi har varit en del av lösningen globalt och arbetat för en havsförvaltning som både bidrar till och säkerställer havens biologiska mångfald och ett hållbart fiske.   

Princip två i MSC:s standard behandlar påverkan på ekosystemen. Denna påverkan får inte vara irreversibel. Certifierade fisken har villkor som måste stängas under certifieringscykeln på fem år. Fisket har krav att minimera och dokumentera eventuell fångst av ETP-arter (Endangered, threatened and protected species). Stänger inte fisket sina villkor blir det suspenderat och förlorar sin certifiering. När gamla villkor uppfyllts, öppnas ofta nya. Certifierade fisken bidrar därför till forskning och kunskap. 

Effekten är att hotade arter och marina ekosystem skyddas runtom i världen. Exempel på arter är sjöfåglar, hajar, sköldpaddor, tumlare och delfiner. Certifierade tonfiskfisken har i princip eliminerat sin bifångst av haj.  Ökad förståelse för ekosysteminteraktioner och samarbete mellan forskare, myndigheter och fiskare är en annan viktig och positiv effekt av en certifiering. 

Under de mer än tjugo år som MSC har funnits och de certifierade fiskerierna arbetat med villkor, har 95 procent av certifierade fisken gjort miljöförbättringar i sitt fiske och över 1 752 villkor uppfyllts som stärker och förbättrar fiskets hållbarhet. Sedan 2017 har MSC-certifierade fiske slutfört 384 villkor: 

126 villkor som gynnar särskilt känsliga och skyddsvärda arter  

72 villkor som gynnar ekosystem och habitat 

75 villkor som förbättrar förvaltningen av fisket 

11 villkor som förbättrar målbeståndens status   

En förbättring är ett resultat av ett fiskes åtgärder för att uppfylla ett villkor. Ibland ger en åtgärd flera förbättringar, ibland bidrar flera åtgärder till att en förbättring nås. Att stänga ett område för fiske kan till exempel påverka flera arter. MSC: s strategiska forskningsteam har analyserat fiskeriförbättringar mellan 2016 och 2019 och hittat att de villkor som stängts under denna tid lett till: 

16 förbättringar som gynnade marina däggdjur 

33 förbättringar som gynnade hajar och rockor 

8 förbättringar som gynnade marina reptiler 

44 förbättringar som gynnade livsmiljöer 

36 förbättringar som gynnade havsfåglar 

Då en certifiering inte verkar i ett vakuum utan är beroende av den förvaltning av fisket och marina resurser som finns, är svenska fiskares möjlighet att möta villkoren och behålla certifieringen och därmed få tillgång till en större europeisk marknad, beroende av god svensk havsförvaltning. 

MSC:s vision är ett hav som myllrar av liv och vi instämmer i att ett hållbart fiske är en avgörande del av lösningen för den biologiska mångfalden. Havet ska också kunna ge oss människor mat, både i dag och i framtiden. Konsumenter kan tryggt välja certifierade produkter med den blå fisken och på så vis bidra till kampen för ökad biologisk mångfald. 

Linnéa Engström
programdirektör, MSC Östersjöregionen och Skandinavien. 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.