fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Öka takten i omställningen – regeringen måste ha en plan för energilagring

Publicerad: 20 juni 2022, 08:28

Energilagring från industriprocesser är nödvändig för ett planerbart energisystem,, skriver Carl-Johan Linér, vd för SaltX Technology

Ämnen i artikeln:

EnergilagringEnergi och MiljöFörnybar Energi

AHr

Aktuell Hållbarhet redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


Energilagring är en springande punkt för en snabb och effektiv energiomställning. Nu måste våra förtroendevalda tala klarspråk och tydliggöra energilagringens nödvändiga roll för ett förnybart och planerbart energisystem. Det skriver Carl-Johan Linér, vd för SaltX Technology

Nyligen hölls 50-årsjubileet för FN:s första miljökonferens i Stockholm och med tanke på åren som gått utan tillräcklig handling borde det ge våra makthavare eld i baken. 

Trots femtio år av konferenser och klimattoppmöten står vi nu inför en eskalerande klimatkris. En fjärdedel av världens växthusgasutsläpp kommer från energi och värmeproduktion och en snabb energiomställning är kritisk. Enligt WWF:s beräkningar så behöver Sverige minska utsläppen med 21 procent redan i år. Det kan kännas ouppnåeligt, men om vi ska lyckas stanna uppvärmningen ens i närheten av 1,5 gradersgränsen så måste vi tro att det går. 

Nyligen lyfte FN:s generalsekreterare Antonio Guterres energilagring som huvudprioritering av fem avgörande punkter för omställningen. Lagring kan genom att samla upp överskottsvärme i industriprocesser för senare användning minska onödigt energisvinn, men energilagring kan också skapa ett stabilt förnybart energisystem. När solen lyser och vinden blåser bidrar de variabla energikällorna naturligt till energisystemet och fyller på lager, för att sedan leverera via de lagrade depåerna när solen inte lyser och vinden inte blåser. Den förnybara energin blir på så vis planerbar och skapar förutsägbarhet och stabilitet för båda näringsliv och privatpersoner. 

En uppsjö av lagringstekniker har möjlighet att stå för en stor andel flyttbar last i energisystemet och har längre uthållighet än mycket annan efterfrågeflexibilitet, precis som vätgasen. Inom den internationella organisationen Long Duration Energy Storage Council (LDES) som SaltX är medlem i finns 28 företag som alla har utvecklat minst en teknik för lagring varav många redan är i bruk och andra snart redo att vara på marknaden. Vi på SaltX har bland annat en teknik som möjliggör lagring av energi i timmar och över flera månader. Men de tekniska innovationerna i sig själva skapar inte omställningen – då skulle världen redan ha ställt om för länge sen. Det som behövs nu är politisk vilja, styrning och stöd för acceleration.

För vätgasen finns i dag ett förslag på nationell strategi vilket vi anser är positivt, men det behövs ett bredare grepp om vi ska kunna ställa om på den korta tid som krävs. Det är dags att bredda perspektiven och ta fram en nationell strategi för energilager. Existerande energilagringstekniker kan stabilisera energisystemet, priserna, effektivisera och öka takten i energiomställningen. Låt oss snabba på processerna och undvika att lägga alla ägg i en korg.

Energilagring gör förnybar energi planerbar. 

Därför uppmanar vi energiminister Khashayar Farmanbar att ge i uppdrag till Energimyndigheten att ta fram en nationell strategi för energilagring som tydliggör lagringens nödvändiga roll som möjliggörare i en snabb energiomställning.

Carl-Johan Linér, VD SaltX Technology

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev