Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ökad träanvändning bidrar till ett hållbart samhällsbyggande

Allt fler kommuner och beställare har insett att det spelar stor roll för samhällsbyggandets klimatutsläpp vilka material och metoder som används. Men vi är inte nöjda, vi behöver bygga mer i trä, branschrepresentanter och bostadspolitiska talespersoner för Miljöpartiet och Kristdemokrafterna.

Publicerad: 27 januari 2021, 15:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Emma Hult bostadspolitisk talesperson (MP), Susanne Rudenstam vd, Sveriges Träbyggnadskansli, Larry Söder bostadspolitisk talesperson (KD) och Fredrik Westin vd, Svenska Träskyddsföreningen slår ett slag för mer byggande i trä av miljö- och klimatskäl. Just nu byggs Kulturhuset Sara i Skellefteå helt i trä.

Foto: Spisen, Wikimedia Commons (Kulturhuset Sara)


I Västerås kommer Kajstaden inom några år att stå färdig. Ett niovåningshus med stomme i massivträ står som en markör för ett nytt bostadskvarter invid Mälaren som är präglad av alla kriterier som utmärker ett hållbart samhällsbyggande. Även promenadstråk, torg och utemiljön har inkluderats som en helhet som ska harmoniera med den övriga naturmiljön.  Liknande projekt är på gång på allt fler håll runtom i Sverige.  

Ny statistik visar att redan år 2019 uppfördes vart femte högre bostadshus med bärande träkonstruktion i Sverige. Den positiva utvecklingen är en följd av träbyggnadsteknikens klimatfördelar och en revolutionerande industriell teknik med snabba byggtider, minskat resursspill och minimalt med byggfel – vilket är ett problem som kostar samhället tiotals miljarder årligen. 

Utvecklingen går i rätt riktning inom fastighetssektorn och allt fler kommuner och beställare har insett att det spelar stor roll för samhällsbyggandets klimatutsläpp vilka material och metoder som används. Men vi är inte nöjda, vi behöver bygga mer i trä. Det gäller husets stomme, men det krävs också ett helhetstänkande som även omfattar den offentliga miljön i våra städer. Inte minst när det gäller utemiljön kring bostadsområden och infrastruktur såsom gång- och cykelbroar och broar för väg- och järnvägstrafik.  

Vi vill se fler initiativ som stimulerar projekt för att introducera och etablera träbaserade, hållbara lösningar för kommande stadskvarter och urbana utemiljöer. Det är nödvändigt inom hela samhällsbyggnadssektorn: bostäder, offentliga byggnader men också närområden och natur kring flerfamiljshus, fritidsanläggningar och skolor. Vidare handlar det om torgmiljöer stadsparker, samlingsplatser och strandpromenader. Möjligheterna är enorma.

I alla dessa sammanhang är det är särskilt viktigt att använda konstruktioner och beständiga material. Som en garant för klimatsäkra och beständiga träprodukter och konstruktioner finns Nordiska Träskyddsrådet (NTR) som bildat modell för ett europeiskt system och en europeisk standard. Syftet är att garantera träet en lång hållbarhet i utsatta miljöer och säkerställa hög miljöprestanda. Sverige är bäst i världen på att skydda trä och möjligheterna till varierade konstruktioner för utemiljöer är i det närmaste oändliga.  Trä som har lång livslängd är ofta bäst för miljön.

För att åstadkomma en helhetslösning för stadsmiljön krävs en genomgripande diskussion där stat och kommuner agerar förebilder. Vi behöver rikta omfattande utbildningsinsatser till nyckelgrupper inom byggandets värdekedja såsom arkitekter, konstruktörer och upphandlingsansvariga. Vi måste också säkerställa att klimatdeklarationer upprättas och efterföljs. När det gäller hållbara lösningar för bostäder, byggnader och utemiljöer är vi eniga över partigränserna. 

Fredrik Westin
vd, Svenska Träskyddsföreningen

Susanne Rudenstam
vd, Sveriges Träbyggnadskansli,

Emma Hult
bostadspolitisk talesperson (MP),

Larry Söder
bostadspolitisk talesperson (KD)

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.