lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Om vi alla hjälps åt kan IT-branschen bli cirkulär

För varje gång en vanlig laptop lämnas tillbaka för återanvändning besparar vi planeten hundratals kilo koldioxid. Det är varken svårt eller krångligt att göra sin IT mer cirkulär, men producenter, leverantörer, kunder, användare, reparatörer, återvinnare och beslutsfattare måste alla dra sitt strå till stacken, skriver Sandra Klackenborn, hållbarhetschef på Dustin.

Publicerad: 25 juli 2022, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sandra Klackenborn, hållbarhetschef på Dustin vill att alla ska hjälpa till för att göra IT-branschen mer cirkulär. Foto: Cornelia Jonsson, PonyWang / Getty images


Ämnen i artikeln:

Grön ItLeverantörskedjaKoldioxidÅteranvändningCirkulär EkonomiKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppAvfall

IT-branschen pekas ofta ut som en bransch med stor miljöpåverkan. Med all rätt. I dag står branschen för ungefär två procent av de globala växthusutsläppen och årligen produceras över 50 miljoner ton elavfall världen över, varav enbart 17 procent återvinns. Det är ett extremt dåligt läge ur resurssynpunkt med tanke på att IT-utrustningen innehåller konfliktmineraler, värdefulla metaller och hälsofarliga ämnen som måste hanteras ansvarsfullt och återföras till kretsloppet.

Problemen är en följd av dagens linjära ekonomiska modell där vi nyttjar jungfruligt råmaterial för att tillverka produkter som säljs och används under en för kort tid innan de kasseras. Om satsningar i stället görs på cirkulära affärsmodeller har branschen stor potential att bli mer hållbar. Och det relativt snabbt.

För att göra IT-branschen cirkulär behöver vi satsa mer på hållbara leverantörskedjor, längre livslängd på produkter, uppgradering, återanvändning av produkter och komponenter samt ansvarfull avfallshantering. Vi behöver göra omställningen till en cirkulär ekonomi där produkter och material tas om hand på ett ansvarsfullt sätt. Målet är att produkter lever så länge som möjligt och att materialet sedan används för att producera nya produkter. Såväl leverantörer som kunder och användare behöver vara en del av detta. 

Ett sätt att göra IT-branschen mer cirkulär är genom återtag. De flesta huvudprodukter såsom datorer, skärmar och mobiltelefoner går att återanvända. Genom att radera data och fräscha upp produkterna får de ett andra liv. Ett annat sätt att bidra till en mer cirkulär IT-bransch är genom att leasa produkterna. Det är användandet av IT-utrustningen som skapar värde i form av effektivitet och lönsamhet. Inte ägandet. De produkter som leasas går sedan till återanvändning och återvinning efter att leasingtiden är slut. Att köpa tjänster är ytterligare ett sätt att bidra till en mer hållbar bransch. 

”Det är användandet av IT-utrustningen som skapar värde i form av effektivitet och lönsamhet. Inte ägandet.”

Dessa är alla effektiva åtgärder som sparar både resurser och klimat. För att producera en vanlig laptop går det åt 1 800 kilo råvara, samtidigt som det vid tillverkningen genereras ungefär 1 200 kilo avfall. För varje gång den lämnas tillbaka för återanvändning besparar vi planeten hundratals kilo koldioxid.

Det är alltså varken svårt eller krångligt att göra sin IT mer cirkulär. Men vi måste alla hjälpas åt om vi ska nå hela vägen. Producenter, leverantörer, kunder, användare, reparatörer, återvinnare och beslutsfattare måste dra sitt strå till stacken och tillsammans bidra till en cirkulär ekonomi. Då kan vi alla se fram emot en mer hållbar IT-bransch inom en snar framtid. 

Sandra Klackenborn
hållbarhetschef, Dustin

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev