Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Polygiene: Bevisade miljövinster med silverbehandlade textilier

Polygiene, företaget som behandlar friluftskläder med teknologier där bland annat antibakteriellt silver ingår, ger sig nu in i den pågående debatten om silver i avloppssystemen. Företaget söker dialog och inte konfrontation med branschorganisationen Svensk Vatten.

Publicerad: 1 december 2020, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Röme, Chief Innovation Officer på Polygiene, menar att det finns bevis för att silverbehandlade kläder har positiva miljöeffekter.

Foto: Polygiene och Ulf Nilsson


Anders Finnson och Ragnar Lagerkvist har i sin replik till Magnus Hedenmark, valt att peka på vårt företag, Polygiene. Här upprepas tidigare påståenden som antyder att våra produkter varken fungerar för sitt syfte eller skulle leda till ett mindre tvättande. Vi har under årens lopp alltid valt att vara transparanta och välkomnat sakliga synpunkter, inte minst Svenskt Vattens.

Polygiene är nu inte den stora kemijätten som Svenskt Vatten vill påskina, utan ett mindre innovativt svenskt företag med ambitionen att konservera sport- och friluftskläder så att de håller längre för att minska kassationer av textilier i onödan och därigenom verka för en mer hållbar framtid. Vår innovation bygger ursprungligen på upptäckten att silverjonen har bra effekter på virus/bakterier och kan dessutom bidra i kampen mot pandemier långt innan problemet med Covid19 var ett faktum. Dessutom har vi fler teknologier än silver i vårt erbjudande.

Det är dessvärre tråkigt att Svenskt Vatten aldrig velat föra en dialog med oss, utan hellre valt att misskreditera oss till varje pris. Men det finns oberoende högkvalitativa LCA-studier som visar att det finns miljövinster att realisera om man behandlar textil och tvättar mindre. Låt oss referera till en vetenskaplig studie om tvättbeteenden och lukt samt en livscykelstudie av kläder behandlade med antibakteriellt silver.   

I medierna blir vi däremot chanslösa att försöka föra en vettig debatt och förklara varför vår lösning både fungerar och snarare kan bidra till en lägre omsättning av textilier och ett hållbarare samhälle. Jag tror att både Finnson och Lagerkvist kan förstå vad det skulle betyda ur klimat- och färskvattenperspektiv?  Det är naturligtvis svårt och extremt kostsamt att genomföra kvantitativa studier som skulle ”bevisa” en beteendeförändring. Däremot har vi bra stöd, bland annat i en artikel i International Journal of Fashion Design, Technology and Education,  för att göra antaganden att det faktiskt är så. 

Vi välkomnar alla typer av frågor och funderingar när ni studerat nämnda referenser, så kanske vi gemensamt kan ta oss an klimat- och vattenfrågorna på ett innovativt sätt?

Daniel Röme,
Chief Innovation Officer, Polygiene

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.