lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regeringen dansar efter klimatförnekarnas pipa – kommer ni ta ansvar för klimatet?”

Vi socialdemokrater står redo att ta ansvar för Sverige, konkurrenskraften och klimatet. Frågan är om regeringen är det? Just nu dansas det efter klimatförnekarnas pipa på regeringskansliet, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro, riksdagsledamot (S) och ledamot i näringsutskottet.

Publicerad: 31 mars 2023, 10:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Sandberg / TT, Riksdagen


Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogas

Den gröna omställningen är hotad av Sverigedemokraterna, nu inleder de ett kulturkrig mot klimatomställningen vilket blottar partiets klimatskepsis och är farlig för svensk konkurrenskraft. Frågan är hur regeringen tänker agera när en bärande del av regeringsunderlaget medvetet misstänkliggör olika industrisatsningar som innebär tusentals jobb och stärkt konkurrenskraft för Sverige.

Läs också:

Replik: ”S duckar effekterna av föregångslandspolitiken – höga el- och drivmedelspriser”

Slutreplik: ”Jessica Stegrud sätter krokben för sig själv”

USA presenterade IRA (Inflation reduction act) där omkring 369 miljarder dollar pumpas in i marknaden för att locka gröna investeringar till USA, EU svarade snabbt med ”Green Deal Industrial Plan”. Land efter land inser att omställningen måste ske snabbt om vi ska ha någon chans att nå 1,5-gradersmålet. Men det handlar även om länders konkurrenskraft, bara de allra värsta klimatförnekarna skulle investera i något som inte är klimatsmart och bidrar till att nå netto noll utsläpp till 2050, eftersom det är där framtiden ligger. I Sverige verkar det som om vi finner dem i det nya regeringsunderlaget.

Sverige har tidigare varit en katalysator som drivit på andra länder till en snabbare omställning men nu ser vi ut att vara bromsklossen. Sverigedemokraternas kulturkrig mot vindkraften har sett till att det blivit försämrade förutsättningar för det kraftslaget. Nu verkar det som att hela den gröna omställningen är nästa kulturkrig Sverigedemokraterna vill inleda i svensk politik och därtill försämra förutsättningarna för gröna etableringar. Jessica Stegrud, sverigedemokratisk ledamot i näringsutskottet, misstänkliggör satsningen på stål utan kol i norra Sverige tillsammans med andra sverigedemokratiska riksdagsledamöter. Tobias Andersson som är ordförande i näringsutskottet och leder Sverigedemokraternas näringspolitik menar att Vattenfall är vindkraftslobbyister och är även han kritisk till den gröna omställningen.

Näringslivet har insett att framtiden är grön och nu behöver politiken leverera viktiga beslut för att ge förutsättningar för den omställning vi står inför. Naturvårdsverket menar att näringslivet är redo att ställa om och att det är politiker som nu behöver öka takten och fatta de beslut som krävs

Näringslivet har insett att framtiden är grön och nu behöver politiken leverera viktiga beslut för att ge förutsättningar för den omställning vi står inför. Naturvårdsverket menar att näringslivet är redo att ställa om och att det är politiker som nu behöver öka takten och fatta de beslut som krävs. Medan resten av EU och USA nu gör allt för att accelerera in i den gröna marknaden har vi i Sverige redan gjort en stor del av det arbetet. Just nu är svenska företag världsledande i grön teknik och det har skapat fantastiska möjligheter för Sverige. Jobb, kvalitet och en stärkt konkurrenskraft är några av de positiva faktorerna som kommer med den gröna omställningen. Det är resultatet av aktiv näringspolitik från tidigare S-ledda regeringar som valde att satsa på industrin, som av borgerligheten sades vara ”basically gone”. Det visade sig vara rätt beslut när nu närmare 400 000 gröna arbetstillfällen växer fram och Sveriges BNP spås öka med 520 miljarder kronor.

Förutsättningarna för att genomföra den gröna omställningen och skapa tusentals jobb i Sverige finns i både näringslivet och i Sveriges Riksdag. Men nu riskerar Sverige att tappa viktig konkurrenskraft till förmån för Sverigedemokraternas klimatskepsis. Sverigedemokraterna förpassar industrinationen Sverige till avbytarbänken och regeringen ser på medan det görs. Regeringen behöver ta av sig tvångströjan och på med ledartröjan för att ta Sverige tillbaka in i matchen om den gröna omställningen. IPCC rapporten var tydlig, vi närmar oss tidpunkten för ”no return” där klimatförändringarna helt enkelt inte går att stoppa och nu krävs modiga politiker som fattar beslut för att hindra att så sker.

Vi socialdemokrater står redo att ta ansvar för Sverige, konkurrenskraften och klimatet. Frågan är om regeringen är det? För just nu dansas det efter klimatförnekarnas pipa på regeringskansliet.

Daniel Vencu Velasquez Castro
Riksdagsledamot (S), ledamot i näringsutskottet

Källor:
Tidöavtalet kan fördröja havsbaserad vindkraft – ”läggs en våt filt över utbyggnaden” (Sveriges radio)
Stegrud och Widding #8 - om Hybrit, skatteslöseri och konsekvensanalyser (Youtube)
Naturvårdsverket: Näringslivet står redo för den gröna omställningen (Tidningen Näringslivet)
Satsningar på grön omställning skulle kunna ge 400 000 svenska jobb (McKinsey)

Läs mer:
Kommentar: Pourmokhtari duckade frågor om klimathandlingsplanens form
Så ska EU matcha USA:s gigantiska klimatpaket

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogas

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev