lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regeringens fossilsatsningar är att vaska skattebetalarnas pengar”

När regeringen nu höjer de fossila subventionerna med 1,6 miljarder kronor, sänker miljöbudgeten med 13,8 miljarder kronor över tre år och rullar ut ett högkostnadsskydd för el motsvarande 55 miljarder kronor så är det en fullkomlig vaskning av skattebetalarnas pengar. Det skriver styrelsen i föreningen Young Sustainability Professionals.

Publicerad: 12 december 2022, 10:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Uppifrån vänster Robin Rushdi Al-sálehi, grundare och vd Vakansa AB och affärsutvecklare på Codesign AB; Caroline Nordvall, kommunikationsstrateg The New Division; Simon Iaffa Nylén, hållbarhetschef på Brunswick Realesate; Amanda Degerqvist, hållbarhetskonsult på Narva; Maja Bjuggstam, advisory Associate Grant Thornton; Micaela Quesada Longgren, hållbarhetschef SustainLab och Thérèce Bonnier, hållbarhetskonsult Afry.


Ämnen i artikeln:

RegeringenFossila BränslenMiljöpolitikKlimatpolitikEnergieffektivisering

Vi inom föreningen Young Sustainability Professionals, YSP, utgör en betydande del av näringslivet. Vi är en branschorganisation som förenar uppemot 2300 medlemmar med tre saker gemensamt; vi är unga, vi arbetar med hållbarhetsfrågor och vi baserar våra beslut och vår rådgivning på vetenskapen. Efter den senaste tidens utveckling kan vi även lägga till en fjärde punkt som, tyvärr, förenar oss; vi är alla djupt besvikna över den nya regeringens miljöpolitik, som helt saknar förankring i vetenskapen.

Vi läser om hur regeringen nu höjer de fossila subventionerna med 1,6 miljarder kronor, om hur miljöbudgeten sänks med 58 procent de kommande tre åren till ett belopp på 13,8 miljarder kronor och om hur ett högkostnadsskydd för dyra elpriser motsvarande 55 miljarder kronor rullas ut. 

”Detta är en fullkomlig vaskning av skattebetalarnas pengar.”

Detta är en fullkomlig vaskning av skattebetalarnas pengar, baserade på kortsiktiga och individualiserade lösningar på strukturella problem. Det vi medborgare behöver är långvariga och kollektiviserade lösningar på dessa strukturella problem – så att vi inte hamnar i kriser som avlöser varandra på grund av ansvarslös politik.

Att ansvaret för den hållbara omställningen nu läggs över på näringslivet och civilsamhället är mer än tydligt. Vi i bland annat YSP kommer göra det vi kan, trots lågkonjunktur, för att göra den affärskritiska, livsviktiga och vetenskapsgrundande omställning som behövs. Men vi ser också fram emot att följa rättsprocessen av Auroramålet – våra barns och ungdomars stämningsansökan som inkom mot staten den 25 november för den olagliga klimatpolitik som nu förs.

”Vi vill därför påminna regeringen om den demokratiska, ekonomiska och rättsliga instabilitet som nu förorsakas av deras politik, såväl inrikes som utrikes.”

Alla behövs i denna omställning och vi i YSP vill därför påminna regeringen om den demokratiska, ekonomiska och rättsliga instabilitet som nu förorsakas av deras politik, såväl inrikes som utrikes. Vi i YSP vill att Sverige ska bli en ekonomisk stormakt inom hållbarhetsfrågor och ligga i framkant inom delnings- och cirkulär ekonomi. Inte leva på gamla meriter och tro att vi är ”bäst i klassen” – för det är vi inte. Däremot har vi kapaciteten och kompetensen att faktiskt bli bäst i klassen. 

Den ursprungliga definitionen av ordet ekonomi är som de flesta av oss vet ”att hushålla med knappa resurser”. Nu måste regeringen hushålla med våra skattepengar och satsa på en omställning där kriser inte avlöser varandra, utan där samhällsutvecklingen i stället baseras på vetenskap och blir hållbar på riktigt.

Styrelsen i Young Sustainability Professionals:

Robin Rushdi Al-sálehi
Grundare och vd, Vakansa AB och affärsutvecklare på Codesign AB

Caroline Nordvall
Kommunikationsstrateg, The New Division

Simon Iaffa Nylén
Hållbarhetschef, Brunswick Real Estate

Amanda Degerqvist
Hållbarhetskonsult, Narva

Maja Bjuggstam
Advisory Associate, Grant Thornton

Micaela Quesada Longgren
Hållbarhetschef, SustainLab

Thérèce  Bonnier
Hållbarhetskonsult, Afry

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev