Debatt
Replik: ”Biodrivmedlen behövs – produktionen av HVO kommer öka kraftigt”
Vi känner inte igen den pessimistiska bild av biodrivmedelsmarknadens framtid som författarna målar upp. I takt med att efterfrågan ökar kommer även utbudet att öka. Det skriver HVO-producenten Neste i en replik till Tobias Gustavsson Binder och Anders Roth på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Publicerad: 9 februari 2023, 10:08
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Johan Perander, vd för Neste Sverige AB, svarar IVL Svenska Miljöinstitutet om biodrivmedlen. Foto: Anders Wiklund/TT
IVL Svenska Miljöinstitutet skriver i sin debattartikel den 2 februari att förnybara drivmedel inte längre är en lättillgänglig lösning för företag att minska sina klimatutsläpp. Neste, världens främsta producent av HVO 100, anser att denna beskrivning behöver nyanseras. Genom ökad produktion av förnybara alternativ som HVO 100 kan den ökande efterfrågan tillgodoses i högre grad. Förnybara bränslen är en av många lösningar som kommer att spela en viktig roll i att bistå svenska företag att nå sina framtida klimatmål.
Precis som företrädarna för IVL Svenska Miljöinstitutet skriver ökar efterfrågan på förnybara bränslen – en positiv utveckling som drivs av ökad medvetenhet om behovet att reducera koldioxidutsläppen från transportsektorn. Biodrivmedel är en av flera avgörande faktorer för att uppnå detta mål. Politiska åtgärder spelar också en viktig roll i denna utveckling, samtidigt som många näringar och branscher även på egen hand driver på utvecklingen i strävan efter att minska sina utsläpp.
Det som inte framgår i IVL:s debattartikel är att produktionen av HVO 100 kommer öka under de kommande åren. Enligt prognoser från bland annat Greenea kommer antalet nya HVO-projekt att öka markant till 2025, med en trefaldig ökning i EU, en sexfaldig ökning i USA och en trefaldig ökning i Asien jämfört med 2020. Neste ökar sin produktion från 3,3 miljoner ton år 2022 till 5,5 miljoner ton redan under 2023, och ytterligare till 6,8 miljoner ton år 2026.
”Neste ökar sin produktion från 3,3 miljoner ton år 2022 till 5,5 miljoner ton redan under 2023, och ytterligare till 6,8 miljoner ton år 2026.”
Det är nödvändigt att minska samhällets beroende av fossila drivmedel och elektrifiering är ett av de viktiga redskapen i omställningen. Förnybara drivmedel, i kombination med ökad transporteffektivitet och multimodala lösningar, behövs inom områden som tung transport, flyg och sjöfart där elektrifiering i nuläget inte är ett alternativ.
Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet var knappt tre procent av alla lastbilar som registrerades under 2022 eldrivna. Andelen förväntas öka i takt med att utbudet av elektrifierade lastbilar ökar och laddinfrastrukturen byggs ut. Att tanka HVO 100 i befintliga fordon är fortfarande den enda lösningen för att omedelbart sänka utsläppen med upp till 90 procent, utan att behöva ersätta hela sin fordonspark. Därför behövs biodrivmedel. Tack vare den ökade efterfrågan är det flera bränsleproducenter som ökar sin produktionskapacitet för förnybart.
I Sverige ska utsläppen från inrikestransporter år 2030 ha minskat med 70 procent jämfört med år 2010. Företag som sätter ambitiösa mål för att minska sin klimatpåverkan är avgörande för att uppnå detta. För att säkerställa en framtid där fossila bränslen fasas ut, bör vi utnyttja möjligheterna som ökad produktion och tillgänglighet av förnybara alternativ ger, snarare än att ställa hållbara lösningar mot varandra. Andemeningen i IVL:s artikel är god, men vi känner inte igen den pessimistiska bild av biodrivmedelsmarknadens framtid som författarna målar upp. I takt med att efterfrågan ökar kommer även utbudet att öka.
Johan Perander
Vd, Neste Sverige AB
Läs debattartikeln av Tobias Gustavsson Binder och Anders Roth på IVL Svenska Miljöinstitutet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.