fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: Den mest hållbara bostaden kommer att vara den nya

Publicerad: 9 februari 2022, 13:24

Skanskas marknads- och kommunikationschef Camilla Fredman Svensson svarar på kritiken om klimatneutrala bostäder. Foto: Pressbild

Det går inte längre att fortsätta med mantrat ”Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas”. Det skriver Camilla Fredman Svensson på Skanska i en replik på Robin Rushdi Al-sálehi, Vakansa.


Robin Rushdi Al-sálehi har, i sin replik till Skanska, en väldigt viktig poäng. Som en bransch som står för en femtedel av Sveriges utsläpp är vi i dag långt ifrån att vara klimatneutrala. Detsamma gäller de bostäder branschen kallar för klimatneutrala – de har ännu inte en neutral påverkan på klimatet. Men i brist på ett bättre gemensamt begrepp är det detta som används. 

När vi tittat på Gottorps Hage ser vi till hela livscykelns utsläpp. Allt material, byggnation och även drift och underhåll under 50 år. Vi har skruvat på varje steg. Bytt ut och letat efter nytt och bättre material. Förändrat byggprocesser. Trots detta släpper en bostad totalt ut 42 ton koldioxid. Det är cirka 65 procent lägre utsläpp än motsvarande hus byggt på traditionellt sätt. Men det är fortfarande 42 ton för mycket. 

De utsläpp vi i dag inte kan undvika kompenseras med ny förnybar energi och bindande av koldioxid genom biokol. Detta kallas i dag i vår bransch för att vara klimatneutralt. Jag efterlyser ett bättre och mer rättvisande begrepp som vi alla kan förhålla oss till. Och framför allt ett begrepp som kan engagera våra kunder. 

Det går inte längre att fortsätta mata mantrat ”Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas”. Givet bostadsbristen och ett fortsatt behov av samhällsutveckling måste vi bli mycket bättre på att bygga med redan befintliga material. Vi behöver bygga om, återbruka och bygga smartare. Jag tror inte heller att mantrat kommer att stämma när vår bransch blivit bättre. För befintliga byggnader har begränsningar. De kan inte alla byggas om och samtidigt klara alla krav som vi i dag ställer på en hållbar bostad – som energiprestanda, inomhusmiljö och hälsoaspekter. När vi har förflyttat oss ytterligare kliv och bygger med återbrukat material kommer vi förhoppningsvis i stället kunna säga: ”Den mest hållbara byggnaden är den som är byggd i dag.”

Camilla Fredman Svensson
marknads- och kommunikationschef, Skanska Bostadsutveckling 

Fotnot: Alexandra Laurén som skrev ursprungsartikeln har nyligen lämnat arbetet som vice vd på Skanska

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev