Debatt
Replik: Det sprids inget avloppsslam på svenska mjölkgårdar
Det är förbryllande att företrädare för Ingenjörer för miljön, Läkare för miljön och Ren åker - Ren mat väljer att skriva under ett debattinlägg där så många felaktigheter om svensk mjölk och mjölkproduktion förekommer, skriver Maria Karlsson, LRF Mjölk som ett svar på debattartikeln om slamspridning och främmande ämnen i svensk mjölk.
Publicerad: 9 februari 2022, 13:39
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Maria Karlsson, LRF Mjölk, ser felaktigheter i debattartikel om slamspridning och svensk mjölk. Foto: Johanna Norin
I Aktuell Hållbarhet den 4 februari angrips återigen de svenska mjölkbönderna och den svenska mejerinäringen med oseriösa och felaktiga argument om slamspridning på svenska mjölkgårdar. Debattörerna borde veta bättre eftersom vi under många år har haft en kontinuerlig dialog med Gunnar Lindgren där vi om och om igen förklarat:
Det sprids inget avloppsslam på svenska mjölkgårdar. Mjölkbranschen förbjöd slamspridning redan 1997. Avloppsslam får inte heller spridas på mark där det odlas bete, vall, annat grovfoder eller rotfrukter för utfodring till nötkreatur för mjölkproduktion.
”Det sprids inget avloppsslam på svenska mjölkgårdar.”
Mjölken är säker. Mjölkbranschen analyserar regelbundet tungmetaller, bekämpningsmedel, dioxiner, PCB och flera andra miljögifter för att försäkra sig om att halterna av oönskade ämnen i mjölken håller sig väl under lagstadgade gränsvärden. Om ett gränsvärde skulle överskridas får inte mjölken säljas.
LRF Mjölk har analyserat förekomsten av PFAS och mikroplaster i mjölk och inte hittat något alls. Livsmedelsverket har i sin matkorgsundersökning kommit fram till att risken att få i sig PFAS via mjölk och mjölkprodukter är mycket liten.
Det är förbryllande att företrädare för Ingenjörer för miljön, Läkare för miljön och Ren åker - Ren mat väljer att skriva under ett debattinlägg där så många felaktigheter om svensk mjölk och mjölkproduktion förekommer.
De svenska mjölkbönderna och mejerierna levererar säker mjölk, har egna policyer som förbjuder slamspridning och analyserar kontinuerligt mjölkens innehåll av främmande ämnen. Det finns ingen risk att få i sig farliga ämnen genom att dricka svensk mjölk.
Maria Karlsson
mjölkkvalitetsexpert på LRF Mjölk
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.