måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: För att underlätta hållbara IT-upphandlingar måste lagen om offentlig upphandling förtydligas

Varför används inte miljömärkningar i större utsträckning i IT-upphandlingar? Här svarar TCO Certified på Upphandlingsmyndighetens replik.

Publicerad: 18 maj 2022, 14:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sören Enholm, vd för TCO certified, förtydligar sin kritik om hållbar IT-upphandling.


Annie Stålberg på Upphandlingsmyndigheten har svarat på TCO Developments debattartikel om att Sverige kan bättre när det gäller att använda oberoende miljömärkningar i upphandlingar.

Kritiken från TCO Development riktar sig till ansvariga politiker som tydligare bör styra offentlig sektor till att använda oberoende miljömärkningar i upphandlingar för att effektivare nå klimatmålen och en cirkulär ekonomi. Annie Stålbergs replik visar på problemet med dagens situation. Upphandlingsmyndighetens roll är att ge riktlinjer som minskar risken för överklaganden, som nu resulterar till urvattnade hållbarhetskrav som inte leder till en cirkulär upphandling.

Det är inte enkelt att ställa pådrivande hållbarhetskrav ur ett livscykelperspektiv i upphandlingar, kraven behöver ständigt utvecklas och skärpas i takt med teknikutveckling och framsteg på hållbarhetsområdet. Dessutom krävs stora resurser och hög kompetens för att verifiera att kraven efterlevs över tid. Det är här miljömärkningar kommer in i bilden, men med dagens lagstiftning är det svårt för upphandlande organisationer att dra full nytta av hållbarhetskraven och den kontinuerliga, oberoende uppföljning av krav som ingår i dem.

”Med dagens lagstiftning är det svårt för upphandlande organisationer att dra full nytta av hållbarhetskraven”

Problemet med nuvarande lag om offentlig upphandling, LOU, är att det finns för stort tolkningsutrymme för de sex olika kraven; anknytning, lämplighet, objektivitet, öppenhet, tillgänglighet och inflytande. Om Sverige menar allvar med att använda offentlig upphandling för att bidra till en cirkulär ekonomi och nå klimatmålen måste tolkningsutrymmet för dessa krav minskas, och innebörden tydliggöras så att det blir enklare för oberoende miljömärkningar att kvalificera sig. LOU måste därför förtydligas för att ge klarare riktlinjer till myndigheter och offentlig sektor att faktiskt använda oberoende miljömärkningar, som exempelvis TCO Certified, för att kunna driva på mer hållbara produkter för en cirkulär ekonomi. Det är vad vi vill säga med Sverige kan bättre!

Sören Enholm
vd, TCO Development – organisationen bakom hållbarhetscertifieringen TCO Certified

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev