Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: Fosfor är ingen begränsad resurs

Publicerad: 16 september 2021, 15:12

REPLIK. Ja, det är förkastligt att använda aluminium för att söka fälla ut den fosfor som finns i bottensedimenten på sjöar. Men fosforn till åkrarna kan vi hämta på annat håll. Det skriver Roland Ekstrand på Svensk Klimatcertifiering AB i en replik.


Ämnen i artikeln:

AvloppJordbrukVattenrening

Att man i Västsahara bryter den fosfor som vi använder i dag är i sig problematisk. I slagghögarna i malmfälten finns tiotals miljoner ton fosfor i form av apatit som kan förse Sveriges lantbrukare med fosfor som gödning i 500 år. Att det kan bli lönande att ta vara på denna fosfor beror på att man hittat sällsynta jordartsmetaller i dessa slagghögar.

Att använda aluminium för att söka fälla ut den fosfor som finns i bottensedimenten är förkastligt och gör problemen bara större. Problemet i dag är det omvända; att allt fler sjöar blir oligotrofa vilket medför att näringsstatusen blir så låg att fiskar har svårt att reproducera sig. Men det finns ett undantag och det är vitfisk (mört och braxen) som bidrar till att sjöar blir övergödda. Receptet heter reduktionsfiske vilket innebär att man trålar upp tiotals ton fisk, vilket medför att siktdjupet kan öka med flera meter. 

I gamla tider tog man vara på vassen för att ha till taktäckning men även som mat åt kreaturen. I dag låter man vassen ruttna ner vilket betyder att näringen finns kvar i sjön. Tar man däremot bort vass och vattenväxter så återhämtar sig igenvuxna sjöar.  Ett bra exempel är Hornborgarsjön som återfått sina vattenspeglar.

”Att försöka återvinna fosfor från enskilda avloppsanläggningar är dömt att misslyckas ”

Att försöka återvinna fosfor från enskilda avloppsanläggningar är dömt att misslyckas eftersom det mängdmässigt kan röra sig om högst ett kilo fosfor under ett helt år med en familj på fem personer som bor permanent i en fastighet. Den lilla mängd fosfor som består av vätefosfatjoner som är negativt laddade, och som finns i avloppsvatten, kommer att bindas av positiva joner från järn, aluminium eller kalk direkt vid utsläppspunkten. Det som sker naturligt i naturen försöker vi efterlikna med att vi använder fällningskemikalier bestående av järn, aluminium och kalk. Att denna fosfor skulle kunna påverka recipienter som ligger mer än hundra meter från utsläppspunkten är en omöjlighet.

En stor utredning som varit ute på remiss handlar om huruvida vi kan använda slam från våra reningsverk som innehåller fosfor för spridning på åkermark. Denna fosfor är ofta så hårt bunden vid fällningskemikalier att växterna har svårt att tillgodogöra sig den. Förutom fosfor så finns andra föroreningar som vi definitivt inte vill få spridda på livsmedelsproducerande åkermark.

Det bästa sättet att ta tillvara fosfor är att använda det som finns i slutna tankar från enskilda avlopp. Använder man vakuumtoaletter kan man efter hygienisering sprida avloppsfraktionen på åkermark och på detta sätt minskar man behovet av att använda köpt fosfor.

Roland Ekstrand
Svensk Klimatcertifiering AB

Ämnen i artikeln:

AvloppJordbrukVattenrening

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.