Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: Vi vill driva på utvecklingen av nya och hållbara alternativ

Nya lösningar behövs i miljöarbetet för att Sverige fortare ska få bättre miljö och klimat. Därför finansierar Naturvårdsverket en innovationstävling med målet att hitta hållbara och naturliga alternativ till konstgräs som används på skol- och förskolegårdar, skriver Axel Nekham, Naturvårdsverket och Mikael Olshammar, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Publicerad: 21 december 2020, 12:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Axel Nekham, Naturvårdsverket och Mikael Olshammar, IVL Svenska Miljöinstitutet svarar på kritiken från Svensk Däckåtervinning.

Foto: Johan Nilsson och Fredrik Sandberg TT


Innovationstävlingen som IVL Svenska Miljöinstitutet arrangerar på uppdrag av Naturvårdsverket handlar inte om idrottsplaner som Svensk Däckåtervinning påstår i sitt debattinlägg den 16 december utan om alternativa material till konstgräsytor på skol- och förskolegårdar.

I dag är konstgräs av plast den vanligaste lösningen till dessa ytor vilket ökar mängden mikroplaster i naturen och minskar den biologiska mångfalden i stadsmiljön. Plast ska användas på rätt ställen och på smartast sätt. Skälen till att det blir konstgräs gjort av plast på skol- och förskolegårdar är att det finns få bra alternativ. 

Men dessa lösningar är sällan cirkulära och bidrar till negativ klimatpåverkan, då de tillverkas av fossil olja. En konstgräsyta, såsom den är konstruerad i dag, missar dessutom naturens gratisarbete, ekosystemtjänster, som till exempel vattenrening och möjligheten att reglera höga temperaturer.

Nya lösningar behövs i miljöarbetet för att Sverige fortare ska få bättre miljö och klimat. Därför finansierar Naturvårdsverket denna innovationstävling, för att driva på utvecklingen av nya och hållbara alternativ till markytor med högt slitage. Det ingår i arbetet för en hållbar stadsutveckling.

Axel Nekham,
Naturvårdsverket

Mikael Olshammar,
IVL Svenska Miljöinstitutet

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev