måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: Vi vill inte alls att Sverige ska försöka gå runt vattendirektivet

Tord Svedberg och Gunnar Söderholm på IVA:s projekt om hållbar vattenförsörjning svarar nu på debattartikeln där Martin Ragnar på Axolot Solutions menar att Svenska myndigheter hycklar kring vattnet.

Publicerad: 22 februari 2022, 09:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gunnar Söderholm (fr v) och Tord Svedberg på IVA-projektet Hållbar vattenförsörjning håller inte med om kritiken från Martin Ragnar på Axolot Solutions.d Foto: Pressbilder


Ämnen i artikeln:

VattenreningEuHavs- Och VattenmyndighetenVattenkraft

Martin Ragnar tar upp många viktiga aspekter av svensk vattenpolitik i den debattartikel som Aktuell Hållbarhet publicerade i slutet av januari. I artikeln hänvisar han också uppskattande till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA:s) projekt Hållbar vattenförsörjning – tillgång till rent vatten i ett föränderligt klimat. Men han är kritisk till hur vi diskuterar EU:s vattendirektiv. Han tillskriver oss åsikten att Sverige borde försöka gå runt olika delar av detta och påstår att vi rekommenderar Sverige att fuska. 

Så varken tycker vi eller har skrivit. Vad vi föreslår är en utvärdering av vattendirektivets genomförande eftersom det är ofta svårt att bedöma hur reglerna ska gälla i en viss situation. Sverige, liksom övriga länder i EU, har nu tillämpat vattendirektivet i ett antal år. Vad är då naturligare än att utvärdera och säkerställa att tillämpningen i vissa fall inte riskerar att leda till mindre miljönytta, helt emot intentionerna i direktivet?

Vi är mycket oroade över de fall där tillämpningen lett till att en insats för att förbättra vattenkvaliteten i en vattenförekomst inte blir av, trots att den skulle leda till betydande miljönytta. Det gäller till exempel för reningsverk. Vi har också pekat på att regelverket är så komplicerat och svårtillämpat att miljötillståndsprocesserna blir långsamma och oförutsägbara. Det saknas tydliga avvägningsregler mot andra viktiga samhällsintressen inklusive andra viktiga miljöintressen. 

”Det saknas tydliga avvägningsregler mot andra viktiga samhällsintressen inklusive andra viktiga miljöintressen.” 

Kort sagt riskerar det bästa bli det godas fiende när vattenreglerna i sin nuvarande utformning ska omsättas i praktisk handling. Den som vill ha rent vatten borde välkomna alla försök att skapa ordning samt förtydliga och förenkla det nuvarande regelverket.

Tord Svedberg,
styrgruppsordförande, IVA-projektet Hållbar vattenförsörjning – tillgång till rent vatten i ett föränderligt klimat

Gunnar Söderholm,
styrgruppsmedlem, IVA-projektet Hållbar vattenförsörjning – tillgång till rent vatten i ett föränderligt klimat

Läs mer:
Svenska myndigheter hycklar kring vattnet 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev