Debatt
”Säljs inga elbilar byggs inga laddstationer”
För att minska utsläppen menar regeringen att den satsar tungt på elektrifiering. Men regeringens politik innebär att elektrifieringstakten minskar. Utan fler elbilar på vägarna spelar det ingen roll hur många miljarder staten subventionerar laddplatser. De kommer ändå inte att byggas, skriver Håkon Vist, vd för Recharge.
Publicerad: 4 maj 2023, 08:54
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Håkon Vist, vd för Recharge, menar att Norge ligger långt före men att det ännu inte är kört för Sverige när det gäller elektrifieringen. Men just nu går politiken åt fel håll.
Foto: Pressbild
I höstas tog regeringen bort stödet för köp av elbilar. Efter det har elbilsförsäljningen sjunkit kraftigt. Under det sista kvartalet 2022 såldes 37 013 rena elbilar och under det första kvartalet 2023 har bara 22 904 sålts. Det är en dramatisk minskning med nästan 40 procent på några få månader. Det borde säga sig självt – men utan fler elbilar på vägarna blir det ingen elektrifierad fordonsflotta. Och vi får inte heller ner våra klimatutsläpp.
I dag står transportsektorn fortsatt för en tredjedel av Sveriges utsläpp. I Klimatpolitiska rådets årsrapport, liksom Naturvårdsverkets underlag till regeringens klimathandlingsplan, framgår med all önskvärd tydlighet hur viktiga åtgärder riktade mot transporterna är för att nå både nationella och EU-gemensamma klimatmål.
För att minska utsläppen menar regeringen att den satsar tungt på elektrifiering. Som ledande laddoperatör i Norden välkomnar vi den ambitionen. Elektrifiering av vägtrafiken är det bästa sättet att minska utsläppen från våra transporter. Men vi kan också konstatera att regeringens politik innebär att elektrifieringstakten minskar.
Regeringens politik innebär att elektrifieringstakten minskar.
Regeringens mest positiva förslag hittills har varit budgetsatsningar på laddinfrastruktur. Men stödet är felaktigt utformat. Det är ineffektiva subventioner, som dessutom förvärrar dagens problem med långa ledtider hos elnätsbolagen. Regeringen borde inse att Sverige befinner sig i en unik situation med privat kapital som kan och vill bygga snabbladdare längs våra vägar och kan göra det utan offentliga medel.
Förra året byggde Recharge 50 supersnabbladdare i Sverige och vi har ytterligare 1000 på gång. Men för att vi ska kunna fortsätta bygga i snabb takt är en ökande elbilsförsäljning helt nödvändig.
Som företag har vi våra rötter i Norge, där rena elbilar stod för nästan 80 procent av nybilsförsäljningen förra året. Under många år har Norge haft mycket generösa skattelättnader för köp av elbilar, men även där beslutades förra året att begränsa subventionerna genom att införa moms på elbilar över 500 000 norska kronor. Trots detta har elbilsförsäljningen fortsatt att öka och ligger nu på cirka 85 procent av nybilsförsäljningen.
Den norska utvecklingen visar att det går att förändra subventioner utan att förstöra försäljningen – om det görs varsamt, med framförhållning och på en mer mogen marknad än den svenska. Vi förväntar oss inte att Sverige ska ha ett lika generöst stödsystem som Norge, men den svenska regeringen måste tänka om och presentera ny politik – för det går fortsatt att vända utvecklingen.
Vi förväntar oss inte att Sverige ska ha ett lika generöst stödsystem som Norge, men den svenska regeringen måste tänka om och presentera ny politik – för det går fortsatt att vända utvecklingen.
Vårbudgeten var ett förlorat tillfälle för elektrifieringen. Sverige behöver återigen införa riktade skattelättnader eller bidrag för att få igång den privata elbilsmarknaden. Utan fler elbilar på vägarna spelar det ingen roll hur många miljarder staten subventionerar laddplatser. De kommer ändå inte att byggas. Regeringen behöver därför snarast återkomma med förslag på nya ekonomiska styrmedel för att få fart på elbilsförsäljningen.
Nu finns chansen för regeringen att visa att man prioriterar grön omställning av transportsektorn. Människor måste kunna lita på att elektrifiering av fordonsflottan är rätt väg att gå och att elbil ska vara ett tryggt alternativ till fossilbil.
Håkon Vist
Vd, Recharge
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.