Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Silver ska inte finnas i våra vatten

Flera studier som visar att det mesta av silvret är urtvättat redan efter 10 tvättar - och går ut i vår miljö. I väntan på ett framtida EU-förbud behöver alla sluta använda antibakteriellt silver, skriver Anders Finnson Svenskt Vatten och Ragnar Lagerkvist, Stockholm Vatten och Avfall, i en replik.

Publicerad: 16 november 2020, 17:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den 6 november frågar sig debattören Magnus Hedenmark ”Är det verkligen silver som är problemet?”. Svenskt Vattens svar är tydligt: ja, silver är en del av problemet. Det gäller att förstå hur en ökad cirkulär ekonomi hänger ihop med långsiktigt hållbara kretslopp.

Svenskt Vatten bedriver ett långsiktigt miljöarbete. En viktig del i det arbetet handlar om att fasa ut ämnen som inte ska vara i våra vatten. På sikt behöver vi fasa ut flera ämnen som kommer från våra hushåll. Antibakteriellt silver är ett av dessa.

Nivåerna av silver är redan i dag för höga i inkommande vatten till reningsverken och i sedimenten nedströms våra städer. Silverutsläppen skapar problem i kretsloppet. Ett aktuellt exempel är silver till Henriksdals reningsverk i Stockholm som Hedenmark hänvisar till i sitt inlägg. Sveriges VA-organisationer arbetar långsiktigt och miljöarbetet sträcker sig många generationer in i framtiden. Det finns många utmaningar - onödiga utsläpp av ämnen som antibakteriellt silver är inget annat än ytterligare sten till bördan.

Hedenmark lyfter också spridning av slam på våra åkermarker som något farligt, med påståenden som saknar faktamässig grund.

Låt oss klargöra ett par punkter. Genom Revaq-certifierat slam återförs nyttigheter som mull och näringsämnen från reningsverkens slam som gödning till åkermark. Målet är givetvis långsiktig hållbarhet och en ökad cirkulär ekonomi, i stället för en storskalig förbränning av resurser. Den statliga utredningen Hållbar slamhantering SOU 2020:3 delar denna syn. Mer cirkulär ekonomi behövs – inte mindre. Redan i dag behövs renat avloppsvatten för bevattning av åkermark i sydöstra Sverige. Med de snabba klimatförändringarna vi ser kommer bevattningsbehovet öka kraftigt inom jordbruket. Även där kommer en ökad silveranvändning utgöra ett hinder.

Vi menar också att det kan vara på sin plats att Hedenmark upplyser läsaren om sin bakgrund, nämligen som konsult åt Polygiene – en storleverantör av antibakteriellt silver till textilindustrin.

VA-verksamheten i Sverige är ett så kallat naturligt monopol. Detta innebär att huvudmannen själv bestämmer sin egen taxa. Taxan bestäms av vattentjänstlagen som anger att intäkterna för verksamheten inte får ge vinst och överstiga nödvändiga kostnader. Det kallas självkostnadsprincipen.

Om man därför, som Hedenmark gör, varnar för vinstintressen är det snarast Hedenmark som behöver sopa rent framför egen trappa. Hedenmark och Polygiene framför ofta att deras silverimpregnering skulle minska tvättandet av träningskläder och att silver därmed skulle minska klimatpåverkan. Det är en bluff som inte synats tillräckligt. Det finns inga belägg, finns inga oberoende studier som visar på minskat tvättande i Sverige.

Däremot finns det flera studier som visar att det mesta av silvret är urtvättat redan efter 10 tvättar - och går ut i vår miljö. I väntan på ett framtida EU-förbud behöver alla sluta använda antibakteriellt silver.

Anders Finnson,
miljöexpert, Svenskt Vatten

Ragnar Lagerkvist,
enhetschef miljö och uppströmsarbete, Stockholm Vatten och Avfall

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.