Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Slå inte undan benen på marknaden för biogasbilar

Biogasen är en viktig del i omställningen mot en klimatsmart fordonsflotta. Bränslet är rent, släpper ut få partiklar och finns lätt tillgängligt. Det är därför en gåta att regeringen nu föreslår att biogasbilar helt ska exkluderas ur miljöbilsdefinitionen, skriver Rickard Nordin (C).

Publicerad: 28 maj 2021, 10:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rickard Nordin är Klimat- och Energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

Foto: Henrik Montgomery/TT


Ämnen i artikeln:

Energiinnehåll

Så sent som för någon vecka sedan propagerade Miljöpartiet för hur viktigt det var att ge biogasen långsiktiga spelregler. Regeringen har nyligen också förstått vår kritik mot de dyra besiktningskraven på biogasbilar. Ändå kommer detta förslag och i ett svep slår undan benen på marknaden för biogasbilar. Det skapar ingen långsiktighet och att göra det billigare att äga en gasbil hjälper ju inte när man nästa dag vill ta bort definitionen som miljöbil. 

Det EU-regelverk som hänvisas till säger inget om att miljöbilsdefinitionen måste ändras. Den sätter bara upp mål för hur många elbilar som ska finnas i upphandlingen. Miljöbilsdefinitionen är dock bredare än så. Den pekar ut statens riktning och ligger till grund även för många företags inköp av bilar. Att regeringen nu vill utesluta den helt är ren lathet. Istället för att skruva i upphandlingen gör man det enkelt för sig och utesluter allt annat än det EU vill ha. 

Det är tydligt att vi ser allt mer elektrifiering i personbilsflottan. Det är en välkommen utveckling. Samtidigt har inte alla möjlighet att köra på el. Människor i lägenheter i städer som inte kan ladda hemma är en stor sådan grupp. Där passar biogasen alldeles utmärkt. Regeringen har stirrat sig blinda på elektrifieringen i stället för att fokusera på vad som måste bort – de fossila bränslena. Försäljningen av gasbilar är inte stor. Det finns dock ingen anledning att utesluta goda alternativ bara av den anledningen. Vi vill i stället se fler satsningar på biogasen. Det finns en stor potential kvar att realisera. Vi föreslår därför: 

Genomför biogasmarknadsutredningens förslag. Se också över möjligheten att göra det mer teknikneutralt så vi får in fler produktionsmetoder. 

Ändra energibeskattningen på gas från att mäta volym till att möta energiinnehåll. Det är inte bara mer logiskt, det blir också mer rättvist samt gynnar biogasen framför fossil gas. 

Arbeta på att bredda marknaden. Vi vet att elektrifieringen kommer ta över på personbilssidan. Att stötta industrier och tung transport som vill ställa om till biogas är därför av största vikt. Det skulle också minska problemen med importerad dansk biogas som får dubbla subventioner. 

Inför en ”grön gas”-princip på samma sätt som grön el fungerar. Det skulle underlätta för den som vill sälja varor och el med grön stämpel. 

Öka kraven på insamling av matavfall. Det ger mer råvara till biogasproduktion och gör också att kretsloppet från jord till bord sluts. 

Fokus i industrins omställning har den senaste tiden nästan uteslutande handlat om el och vätgas. Sanningen är dock att även biogasen har en mycket viktig roll att spela. För exempelvis SSAB i Oxelösund är biogasen helt avgörande. På andra håll används gas både som bränsle och insatsråvara. Där är biogasen, om den finns i tillräcklig mängd och till ett konkurrenskraftigt pris, ett mycket enkelt sätt att ställa om. 

Det finns också exempel på där Svenska Kraftnät har fått in anbud på effektreserven från biogaseldade kraftverk, men där de avslagits eftersom grön-gasprincipen inte finns på plats. Det finns redan i dag ett antal reservaggregat som går på fossil gas, de kan enkelt bytas ut mot biogas om regelverken ändras.  

Biogasen gör stor nytta i samhället. Gasen ersätter fossila bränslen. Biogödseln som kommer ut i andra änden av processen ersätter fossil konstgödsel och alternativet att låta gödsel, avloppsslam och annat bara få ligga skapar stora mängder metan som är en kraftfull växthusgas. Det är dessutom ett lokalt, inhemskt bränsle som kan ge jobb åt många människor runtom i hela landet samtidigt som det minskar importbehovet av fossil gas. Det finns alltså all anledning att värna biogasen. 

Rickard Nordin
Klimat- och Energipolitisk talesperson för Centerpartiet 

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Energiinnehåll

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.