Debatt
”Sluta prata om fossilfritt – gör Sverige till världens första koldioxidfria välfärdsland”
I ena änden eldar vi upp virket och släpper ut koldioxid och i den andra avverkar vi träden som ska absorbera koldioxiden. Det är dags att vi lämnar vårt fokus på fossilfritt och i stället riktar in oss på det som gör verklig skillnad – koldioxidfritt. Det skriver Robert Vangstad och Ulf Jonströmer på Carbon Free Alliance.
Publicerad: 22 februari 2023, 15:33
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Från vänster Robert Vangstad, vd, och Ulf Jonströmer, ordförande i Carbon Free Alliance.
Ämnen i artikeln:
Fossilfritt SverigeKoldioxidEuEu-kommissionenFossila BränslenFörnybar EnergiMiljörättIndustri(Uppdaterad.)
Sveriges agerande när det gäller skogen och skogsprodukter kan liknas med ett stearinljus som eldas i båda ändar. I det ena eldar vi upp virket och släpper ut koldioxid och i den andra avverkar vi träden som ska absorbera koldioxiden.
Under sommaren 2021 presenterade EU-kommissionen sitt förslag på reviderat direktiv om förnybara energikällor. Förslaget innehåller skärpta hållbarhetskrav och ökad rapportering för bioenergi, till exempel att kaskadprincipen ska införas i lag. Det innebär förenklat att begränsningar införs för medlemsländerna att elda upp grot, stubbar eller delar av träd som kan användas till annat, till exempel sågtimmer.
Nu verkar det som om resultatet blir att Europaparlamentets förslag går igenom och därmed kan det stoppa energibolagen från att bygga ut nya fjärrvärmeanläggningar som eldar upp den svenska skogen. Vi anser att regeringen borde se detta som en möjlighet i stället för ett problem.
”Vi anser att regeringen borde se detta som en möjlighet i stället för ett problem.”
Vi uppmanar regeringen att:
1. Sluta prata om fossilfritt och i stället fokusera det som är relevant och verkligen gör skillnad – koldioxidfritt. Starta ett nytt nationellt initiativ för att göra Sverige till världens första koldioxidfria välfärdsland.
2. Se skogen som en råvara som borde förädlas i stället för att eldas upp, på exakt samma sätt som vi gjorde med järnmalmen och därmed skapade världsledande specialistföretag som SKF, Sandvik etc.
3. I rollen som ordförandeland i EU, stöd och lyft fram vår svenska värmepumpsteknik, som redan hyllas i Europa av bland annat Ursula von der Leyen som en lösning på Europas ryska gasberoende
4. Öka satsningen på forskning inom artificiell Intelligens, AI, för att optimera styr- och reglermjukvara för våra fastigheter, genom att inrätta en professur i ämnet på KTH eller Chalmers.
Bekämpning av fossila bränslen berör inte de största utsläppen av koldioxid. I en undersökning som publicerades våren 2021 redovisar den Europeiska Vetenskapsakademin, Easac, att förbränning av träd, flis, pelletts och andra biomaterial genererar mer koldioxidutsläpp än de skadliga fossila bränslena. Detta gör att mer bioenergi kan leda till ökade och inte minskade utsläpp jämfört med fossila bränslen.
”Regeringen bör se på denna tillgång med samma tankemönster som vi gör med andra industrier.”
Den svenska skogen är en råvara och tillgång precis på samma sätt som rent vatten, järnmalm och vattenkraft. Regeringen bör se på denna tillgång med samma tankemönster som vi gör med andra industrier. Vi vill förädla till en högre grad och skapa mer värde av råvaran. I stället för att bryta järnmalmen och skicka i väg den till andra länder för bearbetning till verktyg och specialstål gör vi det själva i Sverige.
Vi är världsledande på värmepumpar, förnybara, koldioxidfria uppvärmningssystem, energi-lager och energieffektivisering. Kasta inte bort den kompetensen och det tekniska kunnandet nu när resten av Europa frågar efter hjälp att ställa om från beroende av rysk gas. Lyft fram och skapa konkurrensfördelar med den kompetens vi besitter.
”Här borde det politiska ledarskapet höja ambitionerna och driva en politik som attraherar talangerna till Sverige.”
Den svenska techsektorn är en av de starkaste i världen sett till BNP. Samtidigt är utvecklingen av AI-baserad styrning och kontroll av våra fastigheter i sin linda. Här borde det politiska ledarskapet höja ambitionerna och driva en politik som attraherar talangerna till Sverige. Vidare borde våra tekniska högskolor satsa på digital spjutspetsteknologi inom AI för fastigheter.
Vår nuvarande regering har bytt energimål – från förnybart till fossilfritt. Sverige har tappat riktning mot det mål som alla övriga 26 länder inom EU har slutit upp omkring. Det är dags att vi lämnar vårt fokus på fossilfritt och i stället riktar in oss på det som gör verklig skillnad – koldioxidfritt.
Robert Vangstad
Vd, Carbon Free Alliance
Ulf Jonströmer
Ordförande, Carbon Free Alliance
Tidigare ordförande i styrgruppen om uppvärmning i regeringens utredning Fossilfritt Sverige
RÄTTELSE. Tidigare stod det att Ulf Jonströmer varit ordförande för Fossilfritt Sverige. Vi ber om ursäkt för felskrivningen.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.