lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Slutreplik: ”Alla länders utsläpp räknas”

Befolkningsutvecklingen är bara en del av problemet. I Sverige har vi ansvar för de svenska utsläppen samtidigt som vi förstås ska hjälpas åt. I sin sammanfattning visar IPCC att lösningarna för klimatet sammanfaller med hållbar utveckling, skriver Markku Rummukainen, vid SMHI som är Sveriges nationella kontaktpunkt för IPCC, i en slutreplik.

Publicerad: 5 maj 2023, 09:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Markku Rummukainen, vid SMHI som är Sveriges nationella kontaktpunkt för IPCC, får sätta punkt för debatten om hur befolkningsfrågan speglas i den senaste klimatrapportens sammanfattning.


Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikForskning

I en givande debatt ska det finnas plats för värderingar, åsikter och fakta. Men det är viktigt att vara klar över vad som är vad.

Aktuellts rapportering om arbetet med IPCC-rapporten var missvisande, vilket förstås riskerar att göra att man drar felaktiga slutsatser. Det är välkänt och har redan tidigare angetts att den viktigaste orsaken till ökande globala koldioxidutsläpp är ekonomisk tillväxt (BNP) när det handlar om fossilintensiv produktion och konsumtion, med befolkningsökning på andra plats. Att inte explicit repetera det som redan funnits med i tidigare rapportsammanfattningar handlar inte om nedtoning.

Läs alla debattartiklar i denna tråd

”Självcensur om befolkningstillväxtens betydelse för klimatet”

Replik: ”Missvisande om IPCC och kunskapsläget”

Återreplik: "Vi måste prata mer om Kinas utsläpp"

Slutreplik: ”Alla länders utsläpp räknas”

Klimatlösningar som redan är genomförbara sammanfaller med hållbar utveckling. Nedtoning hade det varit att inte återge den senaste kunskapsutvecklingen om vilka lösningar som finns. I sammanfattningen finns bland annat omfattande nytt material om klimatfrågan och hållbar utveckling.

Rättvisa, gemensamt ansvar och hänsyn till olika förutsättningar är grundläggande i klimatarbetet. Det handlar om såväl Kinas, Sveriges, USA:s, Frankrikes, Indiens, Norges, Indonesiens och alla andra länders utsläpp – det är summan av de globala utsläppen som värmer upp jorden.

Det handlar om såväl Kinas, Sveriges, USA:s, Frankrikes, Indiens, Norges, Indonesiens och alla andra länders utsläpp – det är summan av de globala utsläppen som värmer upp jorden.

Rimligen har var och en ett direkt ansvar för de utsläpp man har rådighet över. I Sverige har vi ansvar för de svenska utsläppen, samtidigt som vi förstås ska samarbeta med andra länder med sämre förutsättningar och hjälpas åt.

När det gäller hunger, så gäller även här att helhetsbilden är betydligt större än enbart frågan om befolkningsutvecklingen. En betydande del av maten som produceras går förlorad längs livsmedelskedjan från åkern till det som finns kvar på tallriken efter att man ätit sig mätt, och resten är ojämnt fördelat. Här finns det stora klimatvinster att göra, samtidigt som både global hälsa och mångas livsvillkor kan förbättras avsevärt.

Befolkningsutvecklingen är viktig både för klimatet och fattigdomen, men det finns plats, mat och andra resurser i världen för alla.

Markku Rummukainen
Professor i klimatologi, Lunds universitet, samt klimatrådgivare vid SMHI som är Sveriges nationella kontaktpunkt för IPCC.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikForskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev