Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Slutreplik: IVL och Naturvårdsverket missar poängen

IVL och Naturvårdsverket gör miljön en björntjänst genom att enögt jaga mikroplaster från lek- och spelytor trots att de inte påvisat några verkliga problem. Om man sköter ytorna och omgivningen på anvisat och enkelt sätt så fungerar de oöverträffat och har en låg total miljöbelastning, skriver Fredrik Ardefors, vd för Svensk Däckåtervinning i en slutreplik.

Publicerad: 29 december 2020, 14:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Ardefors, vd på Svensk Däckåtervinning.

Foto: SDAB


Miljöfrågorna är alldeles för viktiga att slarva med. Oavsett om det handlar om konstgräs, lekytor, eller andra frågor som relaterar till miljöpåverkan så måste en helhetssyn och ett systemperspektiv vara vägledande för både enskilda och gemensamma insatser. Vi måste fråga oss hur vi kan få störst möjliga efterfrågade nytta för lägst möjliga totala miljöpåverkan.  

När vi hävdar att det är klokt att använda de material som vi redan har, såsom exempelvis däckgummi, lutar vi oss mot vedertagna livscykelanalyser och verkliga mätningar. Lägg därtill det faktum att vi i dag i Sverige belastar planeten med bland annat nyuttag av jungfruligt material som om vi hade 4,2 jordklot att leva på. Och biosfären räcker inte för att mätta vår aptit. Det är inte hållbart.

Innovation är positivt men problem och målbild måste sättas i större sammanhang. Det är då klokt att göra det möjligt att använda återvunnet gummi, utan att det riskerar att läcka ut i naturen, snarare än att på svag grund endast fokusera på andra alternativ. På så sätt låter vi däck ingå i ett nationellt cirkulärt system i stället för att till exempel exporteras och förbrännas. Detta helhetsperspektiv saknar tyvärr IVL och Naturvårdsverket.

Fredrik Ardefors
vd, Svensk Däckåtervinning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev