lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Slutreplik: ”Jessica Stegrud sätter krokben för sig själv”

Jessica Stegrud lyckas sätta krokben på sin egen argumentation när hon å ena sidan hävdar att Sverigedemokraterna är vänner av klimatomställningen, och å den andra listar alla satsningar som skulle innebära lägre utsläpp – som SD är emot. Det skriver Daniel Vencu Velasquez Castro, riksdagsledamot (S) och ledamot i näringsutskottet, i en slutreplik.

Publicerad: 17 april 2023, 09:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Vencu Velasquez Castro, riksdagsledamot (S) och ledamot i näringsutskottet, skrev att regeringen dansar efter klimatförnekarnas pipa. Nu bemöter han repliken från SD-ledamoten Jessica Stegrud.

Foto: Jesper Frisk/DI/TT


Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Det är uppenbart att Sverigedemokraterna inte är några vänner av klimatomställningen. Jessica Stegrud lyckas sätta krokben på sin egen argumentation när hon å ena sidan hävdar att Sverigedemokraterna är vänner av klimatomställningen, och å den andra listar alla projekt eller satsningar som skulle innebära lägre utsläpp – som SD är emot.

Den gröna omställningen är inte valbar, den är nödvändig. Ska vi klara målen i Parisavtalet behöver alla länder vara en del av lösningen. Men det är klart, om man inte tror på klimathotet eller helt enkelt gett upp är det svårt att se vinningarna och lätt att se problemen. Men vi socialdemokrater tror att vi kan klara omställningen och få ner våra utsläpp genom att satsa på jobben och klimatet samtidigt.

Sverigedemokraterna lyckas alltid hitta problem när klimatfrågan diskuteras, inte konstigt när Jessica Stegruds egna partikollegor inte tror på klimathotet. Oavsett vad Sverigedemokraterna tycker eller vilken alternativ verklighet de hämtar sina förslag ifrån behöver vi nå nettonoll utsläpp och det är bråttom. Och där har Jessica Stegrud rätt, världens klimat bestäms inte av Sverige, därför har världens länder gemensamt undertecknat Parisavtalet för att konkretisera vad vartenda land behöver göra. Problemet är att Sverigedemokraterna inte vill göra det.

Där har Jessica Stegrud rätt, världens klimat bestäms inte av Sverige, därför har världens länder gemensamt undertecknat Parisavtalet för att konkretisera vad vartenda land behöver göra.

Vidare är Sverigedemokraternas vänner runtom i världen, som förra presidenten Donald Trump, inte heller beredda att ta sitt ansvar för klimatet. Högerpopulismen är en global rörelse utan en tillstymmelse till lösning på världens största kris och i kölvattnet av deras polarisering ökar utsläppen och jobben försvinner.

Världen ser upp till Sverige och svenska företag. Vi bör vara stolta över vad svenska företag har åstadkommit och vilka möjligheter det har skapat för svensk konkurrenskraft. Fossilfritt stål, biodrivmedel, batteriproduktion, elbilar och mycket mer är nya tekniker som gör att Sverige kommer kunna konkurrera på den gröna globala marknaden som nu växer fram. Sverigedemokraterna vill dra undan mattan på en stor del av näringslivet som nu satsat på klimatomställningen och kommit med innovativa metoder för att Sverige fortsatt ska vara en stark exportnation.

Att ställa om är en självklarhet för näringslivet. Land efter land inför nya miljö- och klimatkrav och företag som inte lyckas anpassa sig till dem kommer att stängas ute från centrala marknader. Det är i den gröna omställningen som de nya jobben finns och det är i ny teknik Sverige har konkurrensfördelar. Sverigedemokraterna tycks nu göra allt för att försämra för det svenska näringslivet, det är anmärkningsvärt.

Det är i den gröna omställningen som de nya jobben finns och det är i ny teknik Sverige har konkurrensfördelar.

Vi behöver breda överenskommelser i riksdagen för att öka svensk elproduktion, säkra den gröna omställningen och skapa långsiktiga förutsättningar för näringslivets investeringar som i sin tur leder till fler jobb.

Det är noterat att Sverigedemokraterna inte kommer vara en del av det arbetet.

Daniel Vencu Velasquez Castro (S)
Riksdagsledamot, ledamot i näringsutskottet

Källa:
Flera SD-ledamöter tror inte på pågående klimatkris

Läs de tidigare debattartiklarna:
”Regeringen dansar efter klimatförnekarnas pipa – kommer ni ta ansvar för klimatet?”
Replik: ”S duckar effekterna av föregångslandspolitiken – höga el- och drivmedelspriser”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev