lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Spara pengar och sänk klimatutsläpp genom cirkulära materialflöden

Varje år slängs möbler och byggmaterial till ett värde av över 300 miljarder euro inom EU, och 15 procent av allt nyproducerat byggmaterial kastas bort som avfall innan det ens hunnit användas, skriver Anna Forsberg, vd för Loopfront Sverige.

Publicerad: 11 november 2021, 10:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Forsberg, vd Loopfront


Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Sedan 2019 har Loopfront jobbat med ett stort antal norska kommuner för att minska deras koldioxidutsläpp och spara pengar. Vi utmanar nu svenska kommuner att ställa om sina verksamheter till att bli mer cirkulära. Norge är på god väg – nu är det upp till bevis för Sverige!

Varje år slängs möbler och byggmaterial till ett värde av över 300 miljarder euro inom EU, och 15 procent av allt nyproducerat byggmaterial kastas bort som avfall innan det ens hunnit användas. Detta samtidigt som vi vet att bygg- och fastighetssektorn står för över 20 procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp varje år. Att den offentliga såväl som den privata bygg- och fastighetssektorn ställer om är alltså avgörande för att Sverige ska kunna nå sina klimatmål. De senaste 18 månaderna har norska kommuner som Loopfront arbetat med minskat sina klimatutsläpp med cirka 450 kg CO2 per dag, och siffran stiger.

Över två tusen miljarder euro spenderas varje år på att köpa nya material inom EU. Att återanvända och återbruka det vi redan har minskar inte bara miljöpåverkan, utan är också lönsamt. För att det ska vara möjligt krävs kunskap om vilka möbler eller byggmaterial som redan finns i en verksamhet eller byggnad som ska rivas för att dessa ska kunna används på bästa sätt. Enbart att kartlägga alla inventarier eller byggmaterial i en fastighet kan ta månader att göra manuellt. Att kombinera kraftfulla digitala verktyg för att inventera och organisera möjliggör återanvändandet av dessa resurser och hjälper organisationer att halvera tiden för inventeringen. Därmed minskar vi inte bara på resursslöseriet i form av arbetstid, vi minskar avfallet och bidrar också till att sänka kostnader och koldioxidutsläpp för produktion av nya möbler och byggmaterial. 

Loopfront kan hjälpa svenska kommuner att bidra till såväl den ekologiska, ekonomiska som den sociala hållbarheten. Genom återbruk får begagnat byggmaterial och befintliga inventarier nytt liv, samtidigt som smart återbruk blir billigare för kommunen än att köpa nytt. På så sätt hushåller vi med både planetens och skattebetalarnas resurser.

I många av de norska kommuner vi samarbetar med blir materialet och inventarierna som återanvänds till nya möbler eller inredning tack vare sociala företag eller dagliga verksamheter som drivs av antingen kommunerna själva eller i privat regi. Som exempel kan nämnas ett projekt i Askers kommun där en receptionsdisk byggdes av återbrukade stolsben och topplattor från skrivbord. Det är precis på det här sättet, genom att ställa om till en cirkulär ekonomi och ett arbetssätt som är hållbart för både planeten och människorna på den, som vi kan nå våra klimatmål.'

”Vi vill att svenska kommuner och regioner tar emot stafettpinnen”

Vi tror på cirkulär ekonomi som ett förhållningssätt som måste genomsyra hela organisationen, därför har vi skapat en plattform där alla kan vara med och bidra. Involvering skapar engagemang som ger ringar på vattnet och vi vill i stället för att spara 450 kg CO2 om dagen bidra till att spara 200 000 kg CO2 per dag. Vi vill att svenska kommuner och regioner tar emot stafettpinnen så att fler verksamheter kan sänka sina kostnader, sina utsläpp och bidra till ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart samhälle – och kanske till och med lyckas bättre med detta än ”lillebror” i väster.

Antar ni utmaningen?

Anna Forsberg
vd, Loopfront Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev