måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Staten motarbetar den cirkulära ekonomin

Kemikalieskatten sågs nyligen över där flera instanser, inklusive Naturvårdsverket, varnade för de negativa effekterna av att beskatta återbruk av importerad elektronik. Tyvärr ignorerades dessa varningar.

Publicerad: 29 augusti 2022, 11:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kemikalieskatten hindrar elektronikåtervinning enligt Refurbed. Foto: scanrail


Ämnen i artikeln:

KemikalielagstiftningÅtervinningÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Fyra av tio svenskar kan tänka sig att köpa tidigare använd, men upprustad elektronik såsom smartphones, bildskärmar eller spelkonsoler, enligt en undersökning från Yougov på uppdrag av Refurbed. En av de största drivkrafterna är ett lägre pris, vilket gör beskattningen av den cirkulära ekonomin för elektronik mycket olycklig. 

Av alla de marknader Refurbed verkar på är Sverige det enda land som har en sådan skatt. Värt att komma ihåg är att elektroniskt avfall är har den största klimatpåverkan per kg av alla avfallsslag. I kontrast mot vad många tror ligger Sverige långt efter resten av världen när det handlar om cirkulär omställning. En rapport från Rise och Circle Economy slår fast att Sverige endast är 3,4 procent cirkulärt – mindre än hälften av det globala snittet.

Enligt undersökningen från Yougov är en av drivkrafterna för att köpa upprustad elektronik en större trygghet jämfört med att köpa begagnade produkter. En annan drivkraft är en väldigt tydlig klimatmedvetenhet. 

Klimatvinningen i att köpa förnyad elektronik i stället för ny är stor. Den som köper en rekonditionerad smartphone i stället för en ny får ett klimatavtryck som är en tredjedel så stort och kan spara hela 43 kg koldioxidutsläpp. Det är en logik som går hand i hand med omställningen till en cirkulär ekonomi. Och den borde även gå hand i hand med regeringens strategi för att uppnå Sveriges ambitiösa miljömål. 

”Så hur stöttas den cirkulära ekonomin för elektroniska produkter från politiskt håll? Har momsen sänkts för att skynda på omställningen till cirkulär ekonomi? Nej, tvärtom”

Så hur stöttas den cirkulära ekonomin för elektroniska produkter från politiskt håll? Har momsen sänkts för att skynda på omställningen till cirkulär ekonomi? Nej, tvärtom så belastar kemikalieskatten även belastar rekonditionerad elektronik – de varor som leder till minskad konsumtion av ny elektronik. Kemikalieskatten sågs nyligen över där flera instanser, inklusive Naturvårdsverket, varnade för de negativa effekterna av att beskatta återbruk av importerad elektronik. Tyvärr ignorerades dessa varningar.  

Uppemot 25 miljoner mobiltelefoner ligger i svenska hem eller kontor och väntar på att återvinnas och rustas upp. Mobiltelefoner har ett stort andrahandsvärde. De kan renoveras och säljas vidare. Men just nu bromsas detta.

Jag riktar nu två uppmaningar till de politiska beslutsfattarna: 

1. Ta bort kemikalieskatten från all rekonditionerad elektronik – även importerad. Klimatutmaningen är global och det är även vinsterna med cirkulär ekonomi.

2. Sänk momsen på rekonditionerad elektronik. Omställningen går för långsamt och vi behöver mer fart. 

”Just nu läggs ansvaret för cirkulär omställning på landets medborgare och entreprenörer medan regeringen, trots fint formulerade miljömål, i stället väljer att bromsa utvecklingen.”

Att vi trots detta ser en stark och snabbt växande efterfrågan på rekonditionerad elektronik är ett bevis på det svenska folkets beslutsamhet och medvetenhet. Just nu läggs ansvaret för cirkulär omställning på landets medborgare och entreprenörer medan regeringen, trots fint formulerade miljömål, i stället väljer att bromsa utvecklingen och skära emellan. Det är inte hållbart och det är inte klimatsmart.   

Kristoffer Nilsson Kampitsch
Sverigechef på Refurbed

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev